Hortensia (Hydragea hortensis)

Hortensia (Hydragea hortensis)

0 268

Florile incep sa apara cam de pe la mijlocul lunii aprilie si se deschid la inceputul lunii iunie. In general, acestea dureaza pana la sfarsitul lunii iunie. Hortensia are flori frumoase, mari, lucru care face ca planta sa nu se poata dezvolta la dimensiunile maxime. Daca doriti totusi sa va bucurati de flori, lasati-le sa se dezvolte si taiati-le dupa cateva zile de la inflorire; aceasta operatie este benefica pentru sanatatea plantei pe termen lung.


La o tufa matura, florile pot dura chiar si 4-6 saptamani. Culoarea acestora se schimba pe parcurs. La inceput vor fi aproape albe, dupa care vor capata nuante de roz sau albastru, in functie de sol. Unele flori e foarte posibil sa nu aiba nici o culoare din cele mentionate inainte. Pe masura ce tufa se maturizeaza, acestea capata o culoare purpurie, apoi verzuie, pentru ca in cele din urma sa ajunga alb-maronii. Florile pot fi taiate cand incep sa se inverzeasca, pentru ca acest lucru ajuta la dezvoltarea tulpinilor vecine.



  1. Ingrijire Pamantul
    Hortensia (Hydragea) trebuie plantata intr-un pamant de buna calitate. Folositi un amestec format din 2-3 parti pamant de flori din comert, 1 parte balegar uscat si 1 parte turba. Groapa in care se va planta trebuie sa fie cel putin de doua ori mai mare decat ghemul de radacini. Dupa plantare, adaugati destul amestec de pamant cat sa formati un musuroi de 5-7 cm peste nivelul solului. Udati bine cu stropitoarea.

  2. Locul de plantare-Acesta trebuie sa fie astfel pozitionat incat hortensia sa beneficieze de razele soarelui dimineata, dar nu la amiaza. Cel mai bine este undeva, langa un gard orientat spre nord, nord-vest sau vest, sau in umbra partiala. Uneori, plantarea hortensiei la umbra copacilor, prea aproape de radacinile acestora duce la aparitia unor probleme pentru floare, anume ca radacinile pomului absorb cea mai mare cantitate de apa din pamant, iar hortensia ramane fara resurse. Hortesia se poate planta si la umbra, dar in acest caz planta nu va atinge dimensiunile maxime decat, poate, dupa cativa ani buni. Se planteaza la 1,2 m distanta.
  3. Udarea si tratarea cu fertilizator-Hortensia iubeste apa – sa nu uitam ca numele ei se trage din grecescul ‘hydra’, care inseamna apa. Daca pamantul este prea uscat, frunzele vor incepe sa se ofileasca, asa ca planta trebuie udata cat mai des, mai ales cand incepe sa se ofileasca, in absenta ploilor frecvente. Este foarte important ca hortensia sa nu se ofileasca mai ales in lunile de primavara, cand se formeaza bobocii florilor; asigurati-va ca pamantul este suficient de umed in jurul radacinilor plantei. Pe de alta parte, prea multa apa va duce la inegrirea marginilor frunzelor.
  4. Hortensia isi schimba culoarea– Solul joaca si el un rol important in coloritul florilor. Hortensia este o planta care indica PH-ul solului unei gradini si anume: florile de culoare roz indica un PH al solului acid, florile care au o coloratie albastra, ce apoi devine roz arata un continut mare de calcar in sol.

Coloristica florilor este variata, de la verde la albastru, nuante de alb-roziu pana la rosu aprins, iar pe masura ce planta se maturizeaza, ele capata nuanta cafenie. Important e ca florile sa ramina pe planta pina sint complet ofilite. Abia apoi se indeparteaza. In caz contrar, exista riscul ca planta sa nu mai infloreasca o perioada de doi ani.


Floarea prefera pamantul acid, asta mai ales daca doriti sa aiba flori albastre. Pentru a suplimenta cantitatea oferita de fertilizator, mai puteti folosi una din urmatoarele solutii: sulfat de aluminiu (7 g la 3,7 l apa), coji de oua, cafea macinata, coji rase de portocala si grapefruit. Pentru flori de culoare albastruie, procedeaza asemanator, doar ca vei inlocui varul si molozul cu scoarta de copac, coji de fructe, talas si rumegus.


Daca doriti ca hortensia sa aiba nuante de roz, atunci folositi un fertilizator mai putin acid. Putin calcar sau var, presarat pe pamant este suficient. Aveti insa grija ca pamantul sa nu devina prea alcalin, pentru ca acest lucru nu este sanatos pentru hortensie.


Daca doresti ca florile sa devina roz, ingroapa toamna, odata cu sapatul, o cantitate mica de var, in jurul plantei. Daca nu ai var, sunt potrivite si resturile de caramida ramase la renovarea casei.


Nu exagerati insa, cateva sute de grame sunt indeajuns pentru o suprafata de 2-3 m2.



  1. Temperatura-Hortensiile sunt rezistente pana la -15 grade Celsius, desi este foarte probabil ca gerul sa omoare lemnul fragil de sub pamant. In zonele mai reci, muguri pot fi afectati de frig chiar si primavara tarziu, asa ca trebuie sa ii oferiti plantei protectie, acoperind-o cu paie, frunze si pamant sau cu carton.
  2. Taierile- In primavara, pentru a stimula inflorirea, ii poti taia varfurile tulpinilor, scurtandu-le pana la nivelul primilor muguri. In cazul unor taieri de intinerire, tulpinile se reduc pana la o treime, pentru a forta aparitia unor lastari tineri.Toamna, hortensiei i se indeparteaza o treime din ramuri, iar cele ramase trebuie sa aiba 3-6 muguri. Iarna se uda si se fereste de geruri, fiind indicat sa se depoziteze in locuri adapostite (in cazul hortensiilor din ghivece) sau protejate cu mulci. Ii poti schimba culoarea florilor
  3. Boli si daunatori Mucegaiul cenusiu se manifesta prin palirea inflorescentelor si se combate prin reducerea umiditatii relative si aplicarea de tratamente cu fungicide. Fainarea produce pagube atat la butasi cat si la palntele mature. Pe frunze apar pete albicioase de forma neregulata, iar tesutul din dreptul lor se cloreaza treptat in brun-violaceu. Se aplica tratamebte foliare cu Karathane 0,1%, Bavistin 0,1%, Sulf muiabil 0,3%.

 


 


 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.