Homorod – herghelia mortii

Homorod – herghelia mortii

0 103

Se stie ca la Homorod a existat o herghelie de armasari lipitani de elita, cunoscuta in toata Europa. Se cunoaste de asemenea decaderea ei, dupa anul 2000, cand a fost supusa unei privatizari idioate ca multe altele postrevolutionare, cu pierderi pentru tara si castiguri individuale enorme. Caci, prin privatizarea unei astfel de herghelii, a pierdut in primul rand tara, de acolo luand drumul multor tari cu pretentii din Europa, de-a lungul anilor, zeci de armasari de rasa pura, pe bani frumosi. Trebuie sa afirmam, comparativ, ca Ceausescu era uneori mai intelept in actiune, in favoarea tarii?
Daca imediat dupa privatizarea din 2000 herghelia a mai mers cumva cu un lent nivel in scadere, dupa ce un american a ajuns in proprietatea hergheliei, in 2007, lucrurile s-au dus vertiginos la vale. Americanul, aflat peste ocean, a uitat de caii pe care ii avea la Homorod, nemaitrimitand niciun dolar pentru hrana si ingrijirea sanitar-veterinara a cailor sau plata ingrijitorilor.
Astfel, din cei 57 de armasari aflati in herghelia de la Homorod, in scur timp au ajuns sa-si mai miste pielea si oasele pe acolo doar 40 de martoage demne de toata mila.
Atat localnicii, cat si autoritatile, au mai incercat, dupa posibilitati, sa mentina in viata caii, dar situatia a ajuns atat de critica, iar americanul nu a mai dat niciun semn de viata, incat Directia Sanitar – Veterinara a luat hotararea sa confiste animalele, ca fiind socotite parasite. A urmat un examen medical amanuntit, in functie de rezultate armasarii urmand sa fie repartizati altor herghelii pentru a se intrema, pentru ca apoi sa fie vanduti. Nu se stie in ce masura aceasta intremare ii va readuce la valoarea initiala, dar este totusi mai bine decat nimic prin moartea din inanitie.
Un pacat mai mare ar fi insa disparitia acestei crescatorii de cai de rasa de la Homorod, crescatorie cu traditie si rezultate incontestabile. De aceea ar fi de dorit ca responsabilii judeteni sa intervina mai energic, mai ales prin seful Aristotel Cancescu, cel care are o minigradina zoologica reusita, prin aceasta dovedind dragoste fata de necuvantatoare.
Iar daca este vorba sa nu faca fata, Consiliul Judetean ar putea cauta un investitor serios caruia sa-i dea in ingrijire ce mai ramane din aceasta herghelie de la Homorod, in cadrul unui contract strict in clauze
Sa speram in bine pentru bietele animale.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.