Hipertensiunea, denuntata de Ziua Mondiala a Sanatatii

Hipertensiunea, denuntata de Ziua Mondiala a Sanatatii

0 79
Hipertensiunea arteriala afecteaza unul din 3 adulti in toata lumea. In judetul Brasov s-au inregistrat anul trecut 446 de decese din cauza bolilor ale aparatului circulator provocate  de hipertensiune. Evitarea consumului de tutun, miscarea zilnica si alimentia corecta fara exces de sare sunt factori care pot scadea incidenta acestor boli necrutatoare.
Ziua Mondiala a Sanatatii de anul acesta sarbatorita in 7 aprilie a avut ca tema "presiunea sanguina crescuta" care afecteaza unul din trei adulti din toata lumea, mai mult barbati decat femei si mai mult populatiile sarace, spune dr. Georgeta Negoita, de la Compartimentul de evaluare si promovare a sanatatii din cadrul DSP Brasov.
Din cauza hipertensiunii arteriale se ajunge la boli cerebro-vasculare, infarct miocardic sau alte cardiopatii ischemice. Potrivit datelor din anuarul de statistica sanitara in judetul Brasov mortalitatea standardizata prin boli ale aparatului circuilator a fost in anul  2010 de 446 de decedati pe cauze la 100.000 de locuitori. Presiunea arteriala poate fi prevenita si tratata :
Brasovenii in general de varsta a treia apeleaza la medicatie, fapt confirmat atat de pacienti cat si de medicii de familie.
Printre cel mai importante masuri de eliminare a riscului de a dezvolta presiune arteriala crescuta se numara reducerea consumului de sare, o dieta echilibrata, evitarea consumului excesiv de alcool si evitarea consumului de tutun.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.