Hidromecanica Brasov blocaj in activitatea societatii

Hidromecanica Brasov blocaj in activitatea societatii

0 126

Ziua de joi 20 noiembrie ramane una de referinta in miscarea sindicala brasoveana. Nu facem referinta la cunoscuta zi din 15 noiembrie, comemorata de curand, dar ca atunci, acum, nu se platesc salariile, este frig in case si o criza care devine tot mai vizibila pentru salariati. Cei aproximativ 400 de angajati ai societatii Hidromecanica Brasov au intrerupt lucrul in totalitate refuzand sa mai munceasca pana cand nu isi vor primi salariile la zi, intreaga activitate a uzinei fiind blocata complet.
Dupa doua zile in care doar o parte dintre angajati au intrerupt lucrul, joi, la fabrica de motoare si turbine Hidromecanica Brasov angajatii s-au solidarizat si au intrerupt lucrul complet, potrivit lui Ion Simion, vicepresedinte al Sindicatului Independent Hidroforta.
Desi conducerea uzinei le-a promis muncitorilor ca isi vor primi banii in zilele urmataore, angajatii sunt hotarati sa nu se intoarca in sectii pana cand nu isi primesc salariile.
„Salariatii nu vor sa inceapa lucrul. Azi (joi – n.r.) nu a lucrat nimeni la Hidromecanica. Am vorbit cu conducerea si ne-au explicat varianta lor. Am fost si la Prefectura si Primarie sa le expunem problemele noastre si ni s-a spus ca s-ar putea sa se gaseasca niste fonduri pentru angajati, si anume o suma pe care trebuie sa o incasam de la Romarm”, a declarat Simion.
Suma ce urmeaza a fi incasata de la societatea Romarm se ridica la valoarea de 400.000 de lei, suma suficienta pentru achitarea integrala a salariilor, potrivit sursei citate.
Angajatii au declansat actiunea incepand de marti, cand cei aproximativ 70 de muncitori de la sectoarele calde au intrerupt lucrul si au protestat in curtea uzinei, lor alaturandu-li-se si alti angajati.
Totusi, miercuri, majoritatea salariatilor au reluat lucrul, dupa ce o parte dintre ei si-au primit cateva salarii restante, cu exceptia initiatorilor protestului, care l-au continuat, refuzand sa munceasca.
Angajatii aflati in cea mai dificila situatie sunt cei de la TESA care nu si-au primit salariile din luna august.
Hiromecanica Brasov a fost privatizata initial in 2001, cand a fost preluata de compania Alexander Co SRL din Brasov, privatizarea fiind insa un esec.
AVAS a scos din nou la privatizare compania in 2004, iar in ianuarie 2005 omul de afaceri Lucian Garbacea a cumparat 50,9% din actiunile fabricii.
Un alt actionar semnificativ este SIF Transilvania, cu o participatie de 45,21% din titluri.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.