Hidrogenul – viitorul transportului in Europa

Hidrogenul – viitorul transportului in Europa

0 94

Parlamentul European a adoptat miercuri un raport pe marginea unei propuneri a Comisiei Europene vizand simplificarea procedurile de aprobare pe piata europeana a vehiculelor cu alimentare pe baza de hidrogen.
Cat de multe masini pe hidrogen vor circula in viitorul apropiat pe soselele din UE depinde insa implementarea corespunzatoare a unei retele de statii de alimentare cu hidrogen. Prin urmare, Parlamentul cere Comisiei Europene sa ia masurile necesare pentru a realiza cat mai curand posibil acest lucru.
Cum in prezent nu exista un sistem standard de aprobare a vehiculelor pe hidrogen, statele membre ar putea aproba astfel de vehicule de la caz la caz, existand riscul ca fiecare stat sa dezvolte propriile conditii de aprobare, ceea ce ar distorsiona piata unica. De aceea, scopul acestei propuneri a CE este stabilirea unor conditii tehnice unitare pentru aprobarea vehiculelor cu hidrogen.
”Acordul din Parlamentul European reprezinta un pas inainte major in introducerea vehiculelor pe hidrogen. Acestea au potentialul de a face ca Europa sa se bucure de un aer mai curat si de a reduce dependenta de combustibilii fosili. Stabilirea unor standarde comune va garanta o mai mare siguranta pentru cetateni si va sustine competitivitatea producatorilor europeni. Acum, statele membre au ultimul cuvant, insa eu sper ca vom avea si sprijinul lor”, a declarat comisarul european pentru industrie si intreprinderi, Guenter Verheugen, prezent la dezbaterea din plenul PE.
”Intr-un moment in care pretul petrolului in Europa s-a dublat si in contextul unor ingrijorari crescande legate de efectele schimbarilor climatice, este evident ca trebuie sa ne orientam spre noi tipuri de combustibili”, a declarat si raportorul PE, Arlene McCarthy.
Si in alte parti ale lumii, precum Statele Unite sau in zona economica asiatica exista diverse initiative menite a facilita crearea si introducerea de vehicule propulsate cu hidrogen. Pe masura ce lucrurile vor evolua, se va pune problema stabilirii unor standarde aplicabile la nivel international, insa deocamdata nu s-au demarat negocieri in acest sens. Daca statele UE ar reusi sa ajunga primele la un acord privind standardele de aprobare a vehiculelor pe hidrogen, acestea ar putea constitui baza viitorului sistem international de aprobare.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.