HCL de aprobare a strategiei de termoficare a Braşovului riscă revocarea

HCL de aprobare a strategiei de termoficare a Braşovului riscă revocarea

1 394

Braşovul riscă să rateze fondurile nerambursabile acordate de Guvern prin programul „Căldură şi confort 2018”. Prefectura a solicitat revocarea Hotărârii de Consiliu Local prin care a fost aprobată strategia de încălzire a municipiului Braşov

Braşovul riscă să rateze fondurile nerambursabile acordate de Guvern prin Programul „Căldură şi confort 2018”. Prefectura a solicitat revocarea Hotărârii de Consiliu Local prin care a fost aprobată strategia de încălzire a municipiului Braşov, la sesizarea Asociaţiei Pro Democraţia, care a atras atenţia că strategia nu s-a aflat timp de 30 de zile în dezbatere publică.
Reprezentanţii Asociaţiei Pro Democraţia spun că iniţial au sesizat municipalitatea asupra faptului că documentul trebuie să stea în dezbatere publică. Ulterior au depus o sesizare la Prefectură, prin care au reclamat că actul normativ a fost aprobat fără a fi parcurse toate etapele prevăzute de Legea nr. 52 din 2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică.
Potrivit Pro Democraţia, strategia a fost prezentată cu doar 3 zile înainte de a fi supusă votului în Consiliul Local.
Potrivit Andreei Socaciu, fiind vorba de o politică care va fi implementată în următorii 30 de ani, cu sume considerabile din bugetul municipiului, este normal ca cetăţenii să aibă un cuvânt de spus în ceea ce priveşte dorinţele şi banii lor.
Reprezentanţii municipalităţii susţin că au aflat din presă de solicitarea Instituţiei Prefectului, care nu a ajuns încă la Primărie. Viceprimarul Costel Mihai aşteaptă punctul de vedere al specialiştilor din cadrul Prefecturii, care va fi analizat în cadrul Direcţiei Juridice pentru a exprima un punct de vedere oficial cu privire la revocarea acestei hotărâri de consiliu local.
Aprobarea Strategiei de încălzire era necesară pentru accesarea programului „Căldură şi confort 2018” derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale, care acordă fonduri nerambursabile în domeniul termoficării. Braşovul nu se va mai încadra însă în termenul de depunere a cererilor de până la 15 martie.
Strategia de încălzire a municipiului Braşov a fost realizată de ABMEE care a lucrat alături de 11 parteneri din şase ţări. Documentul prevede o serie de investiţii, pentru racordarea populaţiei la sistemul centralizat, considerat cel mai puţin poluant, dar şi o posibilă introducere a unei taxe pentru emisiile de dioxid de carbon. Investiţiile în sistemul de încălzire sunt structurate în strategie pe două orizonturi de timp – 2020 – 2030 şi 2030 – 2050, şi ar ajunge la 70,4 milioane euro.
Reprezentanţii Municipalităţii spuneau, la momentul aprobării Hotărârii, că strategia, fiind un document programatic de specialitate, nu se supune neapărat prevederilor legii privind transparenţa decizională.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

  1. M-am saturat de atata „Pro Democratie”,care cauta nod in papura sa ,fie bagati in seama!
    Nu dau dreptate celor care ignora „cetateanul” ,dar la mijloc poate fi cine stie ce mizerie,
    al acestei asociatii care nu iese in strada decat pentru #R…

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.