Harghita: sigiliu de majestate !

Harghita: sigiliu de majestate !

0 297

Sigiliul de majestate al imparatului Ferdinand I de Habsburg este documentul preferat al sefului Directiei Judetene a Arhivelor Nationale Harghita, prof. Banyai Daniel Peter.
Dintre sutele de mii de documente, prof Banyai s-a oprit asupra sigiliului de majestate din anul 1844, al imparatului Ferdinand I de Habsburg, despre care spune ca a fost un personaj interesant.
”Era epileptic, dar grijuliu la bunul mers al administratiei in provinciile aflate sub coroana habsburgica”, explica prof. Banyai.
Sigiliul de majestate apare pe un act prin care imparatul conferea orasului Cristur privilegiul de a organiza targuri in mai multe luni din an, ceea ce aducea venituri importante municipalitatii. Literele de pe documentul respectiv sunt din aur, iar gravura de pe sigiliu a fost realizata in ateliere specializate care functionau in Imperiul Habsburgic din a doua jumatate a secolului al XVII-lea.
Seful Directiei Judetene a Arhivelor Nationale Harghita iubeste atat de mult acest document, “pentru frumsetea lui si pentru faptul ca s-a pastrat atat de bine”, incat el apare, stilizat, si pe cartile de vizita ale profesorului Banyai.
Printre alte documente remarcabile prezente la Arhivele Nationale din Harghita se numara scrisori care fac referire la Revolutia lui Tudor Vladimirescu, marturii in limba maghiara despre rascoala lui Horea, Closca si Crisan, diplome de la principele Transilvaniei Gabriel Bethlen, diplome privilegiale de la principele Gheorghe Rakoczy I din 1643, diplome ale imparatesei Maria Tereza, sigilii aplicate pe documente apartinand lui Carol al VI-lea, Mariei Tereza sau lui Iosif al II-lea.
Cel mai vechi document este sigiliul voievodului Transilvaniei Lorand Lepes, care dateaza din 1416.
Prof. Banyai spune ca documentele aflate in Arhivele Nationale Harghita depasesc 4.000 de metri liniari si sunt constituite in aproape 700 de fonduri si colectii, fiecare dintre acestea continand de la cateva sute pana la cateva zeci de mii de unitati arhivistice.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.