Hai că a zis-o Mihalache: „Sa nu ne autoflagelam (…) Riscam sa...

Hai că a zis-o Mihalache: „Sa nu ne autoflagelam (…) Riscam sa parem mai prosti decat suntem”!

0 310

Consilierul prezidential Dan Mihalache a declarat luni, la o dezbatere despre Romania in contextul euroatlantic regional, ca nu trebuie „sa ne autoflagelam si sa ne explicam intre noi fara sa ne intrebe nimeni cat de slaba si lipsita de imaginatie” este politica externa a tarii noastre, transmite Mediafax.
Mihalache a facut un bilant al ultimului an in materie de politica externa, spunand ca Romania a reusit sa mentina atentia pe flancul estic al NATO, sa dezvolte o relatie „functionala si de solidaritate” cu Ucraina, sa reconstruiasca o relatie functionala cu Polonia, sa faca un summit NATO al sefilor de stat si de guvern din Europa Centrala si de Est la Bucuresti si sa mentina atentia partenerilor asupra Marii Negre.
„Daca ne uitam la ultimul an (…) nu cred ca Romania nu a facut mutarile cele mai bune si cele mai inspirate si nu a castigat, inclusiv in randul partenerilor transatlantici si europeni ideea, imaginea unei tari pe care se poate conta”, a concluzionat el.
„Nu cred ca trebuie sa ne autoflagelam si sa ne explicam intre noi fara sa ne intrebe nimeni cat de slaba si lipsita de imaginatie e politica externa a Romaniei, pentru ca exista si asemenea tentatii a unor actori politici, a unor analisti politici sau a unor comentatori. Pana la urma, riscam sa parem noi insine, iertati-mi cuvantul neacademic, mai prosti decat suntem”, a sustinut Dan Mihalache.

Guvernul recunoaste: Romania este absenta in plan extern!guvernul-ciolos-foto cu WKI
Afirmatiile sale au venit dupa ce consilierul premierului Dacian Ciolos pe politica externa, Catalin Ungur, prezent la dezbatere, a afirmat ca Romania este mult prea putin prezenta in dezbaterile publice europene, transatlantice sau la Washington. De asemenea, el a subliniat ca in cadrul NATO Romania trebuie sa fie mai hotarata.
„Stim exact ce vrem de la summitul NATO de la Varsovia, stim in ce masura putem sa avansam parteneriatele strategice, dar, din punctul meu de vedere, nu este suficient. Este doar o componenta care ne asigura o pozitionare pe o anumita dimensiune astfel incat sa fim cat mai putin surprinsi daca cineva face o miscare. Cred ca trebuie sa adaugam la aceasta componenta o componenta de prosperitate, de dezvoltare economica”, a explicat Ungur.
El a mai spus ca este necesar un pion central care sa-si asume responsabilitatea solutiilor. „Important este sa putem sa impingem lucrurile mai departe si este important sa putem sa avem capacitatea sa anticipam unde vrem sa fim peste cinci ani”, a conchis Ungur.
In discursul sau, Mihalache a mai subliniat ca trebuie sa mentinem echilibrul unei abordari unitare in materie de politica externa si consensul din ultimii 20 de ani in ceea ce priveste orientarile majore in plan diplomatic.
„Romania poate sa fie un pivot la Marea Neagra, un pivot de stabilitate si un stat care proiecteaza stabilitate si securitate in regiune, asa ca eu cred ca e nevoie de foarte multa intelepciune si de a nu strica din motive politicianiste, de campanie electorala interna lucruri care au functionat in sistemul politic din Romania, indiferent cine a fost la putere”, a avertizat consilierul prezidential.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.