Guvernul sustine conservarea speciilor pe cale de disparitie

Guvernul sustine conservarea speciilor pe cale de disparitie

0 75


In vederea sustinerii financiare a programelor de conservare si utilizare a populatiilor de animale in stare critica, in pericol de disparitie si a celor vulnerabile, Guvernul a aprobat repartizarea sumei de 4,318 milioane lei de la bugetul de stat pentru Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
Programele de conservare si utilizare a populatiilor de animale vulnerabile, in stare critica sau pe cale de disparitie ofera sprijin financiar celor care detin exemplare de astfel de animale. Fondurile vor fi alocate conform listei aprobate de Comisia pentru Managementul Resurselor Genetice Animale in luna mai 2007.
Fondurile sunt alocate pe categorii, in functie de specii, rase, linii, lista aprobata de Guvern incluzand 13 specii de animale.


Sumele alocate variaza intre 6 lei si 1.100 lei/cap de animal. Astfel, pentru bivolul romanesc, suma alocata este de 1.000 lei noi/cap, pentru caprina alba de Banat si cea carpatina este de 95 lei/cap. Pentru ovina valaha cu coarne in tirbuson suma alocata este de 100 lei noi/cap, in timp ce pentru ovina merinos de Stavropol suma alocata este de 95 lei noi/cap. Pentru animalele de blana, au fost alocate fonduri astfel: pentru nurca suma de 40 lei/cap, pentru vulpe argintie de 83 de lei/cap, pentru dihor de 35 lei/cap. Pentru diferite specii de pesti au fost alocata suma de 6 lei/cap: crap Dunare, stiuca, cosas, lin, lopatar, caras ornamental, singer.


Modul de clasificare si criteriile de determinare a starii unei rase au fost stabilite de Organizatia pentru Agricultura si Alimentatie (FAO), care este si promotorul Conventiei internationale pentru Conservarea Biodiversitatii, act semnat si de Romania in 1992. Astfel, populatiile care au mai putin de 100 de femele sunt considerate in stare critica, cele cu mai putin de 1000 de femele sunt in pericol de disparitie si cele cu mai putin de 5000 de femele sunt populatii vulnerabile. Romania a preluat aceasta clasificare, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 194/2005.


Asociatiile care au intocmit programe de conservare si utilizare a populatiilor de animale in stare critica, in pericol de disparitie si a celor vulnerabile au fost consultate in procesul de elaborare a actului normativ.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.