Guvernul se joaca cu deducerile de TVA

Guvernul se joaca cu deducerile de TVA

0 83

Guvernul a transmis Comisiei Europene o cerere de derogare de la normele UE si de consultare a Comitetului european de TVA, pentru a elimina dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata la achizitia de vehicule de catre companii si a limita la 30% deducerea de TVA pentru intretinerea masinilor, au declarat, duminica, Agentiei Mediafax, surse oficiale.
„Guvernul intentioneaza sa elimine dreptul de deducere a TVA aferenta achizitiei de autoturisme pentru transportul de persoane si a cheltuielilor cu combustibili si lubrifianti, dar aceasta impune consultarea Comitetului european pentru TVA, conform directivelor europene. In ceea ce priveste propunerea de limitare la 30% a dreptului de deducere a TVA aferenta cheltuielilor generate cu serviciile de intretinere, reparare si mentenanta a autoturismelor, aceasta nu este conforma cu directiva europeana si necesita obtinerea unei derogari din partea Consiliului UE. Solicitarile privind consultarea Comitetului TVA si obtinerea derogarii au fost intocmite si transmise Comisiei Europene”, au precizat sursele.
Propunerea Guvernului de a interzice deducerea de catre companii a TVA pentru achizitii de vehicule este argumentata prin faptul ca masinile sunt folosite si in scopuri personale de catre angajati, iar o evidenta separata a modului de utilizare este dificil de tinut, in timp ce ajustarea TVA poate fi evitata prin diferite metode.
In documentul transmis CE de catre Guvern se arata totodata ca interdictia deducerii taxei pe valoarea adaugata in acest caz corespunde practicii europene in domeniu, in conditiile in care majoritatea statelor membre, printre care Bulgaria, Ungaria, Germania, Austria, Polonia, Portugalia, Suedia, Franta, Slovacia si Belgia, aplica restrictii similare privind dreptul de deducere a TVA pentru autoturismele utilizate de companii.
Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta, companiile nu mai pot deduce taxa pe valoare adaugata pentru achizitiile de vehicule motorizate de pana la 3,5 tone si cu maxim noua scaune, inclusiv al soferului, prevederea aplicandu-se si clientilor firmelor de leasing financiar.
De asemenea, TVA nu mai poate fi dedusa nici pentru cumpararea de bunuri destinate vehiculelor, inclusiv carburanti, lubrifianti, piese de schimb sau componente pentru intretinere, reparatii sau modificari in regie proprie.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.