Guvernul restructurat a intrat in legalitate

Guvernul restructurat a intrat in legalitate

0 193

Noul Guvern numit de premier a intrat, miercuri, in legalitate, gratie unei ordonante aprobate de Executiv. Guvernul restructurat s-a reunit, miercuri, in prima sedinta in noua structura a Cabinetului format doar din reprezentantii PNL si UDMR.


Calin Popescu Tariceanu a precizat ca o printre prioritatile noului Guvern sunt lupta impotriva coruptiei, cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene si continuarea reformelor. Pentru inceput, premierul a subliniat ca, de exemplu, la Ministerul Transporturilor, de acum inainte toate licitatiile pentru proiecte vor fi facute in prezenta presei. De asemenea, primul-ministru a declarat ca i-a cerut presedintelui Senatului sa urgenteze procedurile de adoptare a Legii ANI.


Pentru ca aparatul executiv sa fie suplu si eficient, Tariceanu a precizat ca aproximativ jumatate dintre agentiile si autoritatile coordonate sau subordonate Cancelariei primului-ministru si Secretariatului General al Guvernului vor fi desfiintate ori preluate de catre alte institutii.


?


Pe de alta parte, demisiile in bloc ale secretarilor de stat propusi de Partidului Democrat si numiti de premier in functii executive, pe criterii politice, au fost transmise miercuri la Cabinetul primului-ministru, de catre presedintele executiv al PD, Adriean Videanu. Tariceanu a subliniat ca a semnat aceste demisii imediat, mai ales ca pe unii dintre secretarii de stat democrati voia demult sa ii demita pentru ca au avut o activitate nesatisfacatoare.


?


Potrivit Ordonanta de Urgenta privind restructurarea Guvernului, noul aparat va arata cam asa:


Noul Executiv cuprinde 18 membri, inclusiv primul-ministru, ministrul de stat Marko Bela si ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu. Din Guvern fac parte doar reprezentantii PNL si UDMR, toti ministrii PD fiind revocati din functie.


S-au infiintat: Ministerul Economiei si Finantelor, prin reorganizarea Ministerului Finantelor Publice si prin preluarea activitatii in domeniul economiei de la Ministerului Economiei si Comertului;


Ministerul Internelor si Reformei Administrative, prin reorganizarea Ministerului Administratiei si Internelor;


Ministerul Transporturilor, prin reorganizarea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului;


Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, prin reorganizarea Ministerului Educatiei si Cercetarii;


Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse prin reorganizarea Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei;


Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale prin reorganizarea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale;


Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor prin reorganizarea Ministerului Integrarii Europene si prin preluarea activitatii in domeniul lucrarilor publice, amenajarii teritoriului, constructiilor si in domeniul locuintelor de la Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului;


Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile prin reorganizarea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor;


Ministerul pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale prin reorganizarea Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie si preluarea activitatii in domeniul comertului de la Ministerul Economiei si Comertului, a activitatii privind mediul de afaceri din cadrul aparatului de lucru al ministrului de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniul mediului de afaceri si intreprinderilor mici si mijlocii, precum si a activitatii in domeniul turismului de la Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului.


Autoritatea de Control a Guvernului va fi transformata in Departamentul de Control al Guvernului si transferata in cadrul Cancelariei Primului-Ministru. Tot la Cancelaria primului-ministru vor fi transferate Departamentul pentru Lupta Antifrauda, Departamentul de implementare programe si ajustare structurala si Unitatea de management a proiectului pentru implementarea si monitorizarea programului convenit cu Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).


Secretariatul General al Guvernului va functiona in subordinea si coordonarea primului-ministru si va fi condus de un secretar general numit prin hotarare de guvern.


Institutul European din Romania va trece din coordonarea fostului Minister al Integrarii Europene in coordonarea Departamentului guvernamental pentru Afaceri Europene.


?


Maria Calugaru

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.