Guvernul Orban insistă – îşi va angaja răspunderea azi

Guvernul Orban insistă – îşi va angaja răspunderea azi

0 94

După ședința de luni dimineață unde Guvernul va face ultima analiza a amendamentelor depuse de parlamentari la proiectele de lege pe care urmează asumarea răspunderii – bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale şi modificările la OUG 114. Practic analiza este o formalitate, pentru că este imposibil o analiză corectă pe amandamente depuse. Aceasta pentru că, potrivit calendarului aprobat, parlamentarii vor putea depune amendamente la aceste proiecte până luni, la ora 10:00.
Legat de amendamente USR a trimis Guvernului PNL peste 60 care vizează tăierea fondurilor pentru academiile de știință, suplimentarea investițiilor în educație și infrastructură, dar și creșterea transparenței instituționale și digitalizarea, informează un comunicat al Uniunii Salvați România.
Iată ce declara Barna (în negociere cu Orban de la prima oră): ”Prin amendamentele trimise Guvernului Orban, USR cere tăierea fondurilor pentru academiile de politruci și sinecuriști. Sumele acordate Academiei de Științe ale Securității Naționale și Academiei Oamenilor de Știință din România nu se justifică, în opinia USR. Reputația sistemului de învățământ și cercetare de stat a suferit enorm din cauza scandalurilor legate de plagiate, falși doctori sau falși profesori. Cele două academii sunt o risipă de fonduri și nu contribuie în niciun fel la îmbunătățirea sistemului de învățământ și cercetare de stat”, potrivit sursei citate.

Şedinţa Parlamentului pentru angajarea răspunderii Guvernului pe aceste proiecte este programată la ora 16:00.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Guvern, în şedinţa de luni urmează să fie analizate amendamentele la proiectul legii bugetului de stat pe anul 2020, la proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 şi la proiectul de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Premierul Ludovic Orban a declarat miercurea trecută că a decis angajarea răspunderii Guvernului pe cele trei proiecte pentru atingerea obiectivului fundamental pe care îl are Guvernul – acela de a oferi românilor, până la data de 31 decembrie, un buget de stat care să se bazeze pe realităţile economice.
El a adăugat că este foarte dificil ca printr-o dezbatere normală în Parlament să poată fi finalizat bugetul în termenul pe care Guvernul l-a stabilit.
Orban a spus că Guvernul PNL este hotărât să îşi angajeze răspunderea pentru „corectarea tuturor dezechilibrelor economice provocate de politicile iresponsabile ale vechii guvernări”.
„Ordonanţa de urgenţă 114 se află la ora actuală în dezbaterea Camerei Deputaţilor. Fiind o ordonanţă care a vizat aproape toate domeniile de activitate, ea trebuie să treacă prin fiecare comisie de specialitate din Cameră, iar posibilitatea efectivă a corectării prevederilor ei şi a reparării efectelor negative prin dezbaterea la nivelul Camerei Deputaţilor este egală aproape cu zero.
Dacă noi, Guvernul, nu ne angajăm răspunderea să corectăm această ordonanţă, există riscul să rămână în vigoare foarte multe prevederi nocive. Mai mult, există riscul să se adauge şi alte prevederi nocive care să accentueze dezechilibrele”, a afirmat premierul.

Vezi toate modificările la OUG 114 în articolul: Principalele modificări la OUG 114 ce se propun a fi asumate simultan cu Bugetele pentru 2020

* Pe ordinea de zi a şedinţei de luni se află şi alte acte normative: hotărârea privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat pe anul 2019 al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, hotărârea privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat pe anul 2019 al Aeroportului Internaţional „Mihail Kogălniceanu” din Constanţa şi hotărârea privind scoaterea unor imobile din inventarul centralizat al bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statului, aflate în administrarea Aeroclubului României.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.