Guvernul ii vrea inapoi pe romanii plecati la munca in strainatate

Guvernul ii vrea inapoi pe romanii plecati la munca in strainatate

0 112

Autoritatile romane fac eforturi pentru a reduce numarul romanilor care vor sa plece in strainatate, dar si pentru a-i determina pe cei plecati, sau macar o parte dintre ei, sa se intoarca in tara.


La solicitarea premierului, Guvernul a decis infiintarea unui grup de lucru interministerial, reprezentat la nivel de secretar de stat, care va aplica un set de masuri pentru revenirea in tara a muncitorilor romani plecati sa lucreze in strainatate, grup care se va afla in subordinea directa a primului-ministru.


Din grup vor face parte reprezentanti ai Ministerelor Muncii, Transporturilor, Educatiei, Finantelor, Afacerilor Externe si Administratiei si Internelor, ai Agentiei de Strategii Guvernamentale, Institului National de Statistica. Grupul de lucru va colabora cu reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale, ai patronatelor si ai altor institutii publice sau private cu relevanta in domeniu.


Guvernul a decis totodata sa evalueze situatia cetatenilor romani aflati la lucru in strainatate, pornind de la stabilirea numarului acestora, structura pe meserii, ocupatia, conditiile de lucru si de locuire, informatii despre angajatori. De asemenea, se va evalua castigul salarial al romanilor aflati la munca in strainatate si pachetul de beneficii.


Se va realiza o analiza privind necesarul de forta de munca in Romania, detaliata pe sectoare. Sunt avute in vedere mai multe aspecte: numarul, structura pe meserii, conditii de lucru, localizarea locurilor de munca, salariul aproximativ. Inventarul fortei de munca necesare, pe sectoare, poate fi facut de ministerele care gestioneaza domeniile de activitate, impreuna cu patronatele din aceste domenii.


Totodata, va fi reglementat si un sistem de stimulare a revenirii in tara a muncitorilor romani care sa se refere, in principal, la salariu, pachet de beneficii, transport, prime de instalare, sistem de formare/reformare vocationala gratuit pentru muncitori, facilitati de creare de societati de constructii, facilitati de obtinere a atestatelor profesionale pentru cei calificati. Vor fi analizate posibilitatile de a angaja fonduri din programe existente..


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.