Guvernul extinde sfera de control in domeniul comercializarii lemnului si produselor din...

Guvernul extinde sfera de control in domeniul comercializarii lemnului si produselor din lemn

0 669

Guvernul a aprobat cu putin timp in urma un proiect de Hotarare prin care extinde sfera de control in domeniul comercializarii lemnului si produselor din lemn prin stabilirea unor obligatii ce revin operatorilor care introduc pentru prima data pe piata astfel de produse.
Practic, prin acest act normativ se introduc in legislatia nationala  prevederi privind controlul comercializarii sortimentelor de lemn si produse din lemn corespunzatoare codurilor care intra in competenta Garzii Nationale de Mediu, si care, in prezent, nu intra sub incidenta Codului silvic si Legii contraventiilor silvice 171/2010. Astfel, operatorii, persoane fizice sau juridice, care introduc pentru prima data lemn si produse din lemn pe piata UE, corespunzatoare codurilor mentionate, trebuie sa utilizeze un sistem de analiza si gestionare a riscurilor recoltarii ilegale a lemnului, Sistem Due Diligence.

Sistemul „due diligence” include trei elemente inerente gestionarii riscului: accesul la informatii, evaluarea riscului si atenuarea riscului identificat. Sistemul „due diligence” are scopul sa asigure accesul la informatii privind sursele si furnizorii de lemn si produse din lemn introduse pe piata interna pentru prima data, inclusiv informatii relevante, cum ar fi respectarea legislatiei aplicabile, tara de recoltare, specia si cantitatea si, dupa caz, regiunea subnationala si concesiunea de recoltare, codul corespunzator produsului si beneficiarul. BUSTENI DEPAceste informatii sunt introduse de operatorul economic care detine lemnul sau produsele din lemn intr-un Registru de evidenta, care se pastreaza o perioada de 5 ani si vor fi puse, la cerere, la dispozitia autoritatilor. Pe baza acestor informatii, operatorii trebuie sa realizeze o evaluare a riscului. In momentul in care este identificat un asemenea risc, operatorii trebuie sa il atenueze in functie de anvergura acestuia, in vederea prevenirii introducerii pe piata interna a lemnului recoltat in mod ilegal si a produselor din lemn derivate din acesta. Operatorii pot sa dezvolte propriul sistem „due diligence” sau sa implementeze unul instituit de o organizatie de monitorizare.
La primul control efectuat asupra unui operator care nu a implementat si nu a utilizat un sistem „due diligence”, agentul constatator acorda un termen de maximum 60 de zile de la comunicarea constatarii pentru incadrarea operatorului in prevederile Regulamentului nr. 995/2010, termen care se inscrie in actul de constatare a neregulilor.
Legalitatea recoltarii lemnului provenit din statele membre ale UE se atesta prin documente eliberate in conformitate cu legislatia aplicabila pe teritoriul acestora, in acord cu prevederile din Regulament. Legalitatea recoltarii lemnului importat – provenienta legala – se atesta prin licente FLEGT si certificate CITES si prin documente eliberate de statele exportatoare, in conformitatea cu legislatia nationala. Produsele din lemn expediate care nu indeplinesc aceste conditii sunt considerate fara provenienta legala.
Potrivit actului normativ adoptat miercuri, vor constitui contraventii mai multe fapte

  • Nerespectarea de catre operatorii economici a obligatiei de a implementa si de a utiliza un sistem „due diligence”, cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 de lei;
  • Neindeplinirea obligatiilor de catre o organizatie de monitorizare, cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 de lei;
  • Implementarea de catre operatorii economici a propriului sistem „due diligence” care nu este conform Regulamentului european, utilizarea necorespunzatoare a propriului sistem sau a unuia instituit de o organizatie de monitorizare, cu amenda intre 1.000 lei si 6.000 lei

PADURE TAIATA RASConstatarea si sanctionarea acestor contraventii se fac de catre comisarii Garzii Nationale de Mediu.
Prevederile adoptate miercuri fac referire la codurile de clasificare 4408 – 4412, 4413 00 00, 4414 00, 4415, 4416 00 00, 4418, 9403 30, 9403 40, 9403 50 00, 9403 60, 9403 90 30 si 9406 00 20, precum si pentru celuloza si hartie, prevazute la cap. 47 si 48 din Nomenclatura combinata prevazuta in anexa nr. I la Regulamentul (CEE) nr. 2.658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifara si statistica si Tariful Vamal Comun, cu exceptia celor pe baza de bambus si a produselor reciclate, respectiv deseuri si resturi.
Hotararea de Guvern completeaza legislatia nationala cu unele prevederi privind regimul de control si sanctionator aplicat operatorilor economici care introduc pentru prima data pe piata lemn si produse din lemn, obligatie pe care o au statele membre conform Regulamentului 995/2010 al Parlamentului European si al Consiliului  din 20 octombrie 2010.
In cadrul Regulamentului (UE) nr. 995/2010 au fost adoptate masuri ce vizeaza interzicerea introducerii pe piata interna (Uniunea Europeana) pentru prima data a lemnului recoltat ilegal sau a produselor din lemn derivate din acesta. Regulamentul (UE) nr. 995/2010 stabileste obligatiile ce revin operatorilor care introduc pentru prima data pe piata interna lemn si produse din lemn si care trebuie sa ia masurile necesare pentru a se asigura ca lemnul recoltat in mod ilegal si produsele din lemn derivate din acesta nu sunt introduse pe piata comunitara.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.