Guvernul Dăncilă în top – 10 Ordonanțe de Urgență aprobate într-o singură...

Guvernul Dăncilă în top – 10 Ordonanțe de Urgență aprobate într-o singură zi!

0 126

Guvernul a aprobat în ședința de marți 10 proiecte de Ordonanțe de Urgență. Toate au fost introduse pe ordinea suplimentară de zi. Printre cele mai importante sunt cea privind Codul Administrativ și cea privind ridesharing, care reglementează Uber, Bolt și Clever.
Lista OUG-urilor aprobate marți

1. ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind modificarea și completarea Legii nr. 202/2016 privind integrarea sistemului feroviar din România în spațiul feroviar unic european

2. ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind activitățile de transport alternativ cu autoturism și conducător auto

3. ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind operarea Sistemului de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT”

4. ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru modificarea și completarea Legii 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii

5. ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul îmbunătățirilor funciare

6. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind Codul administrativ al României

7. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind aprobarea Programului multianual de finanțare a investiţiilor pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea şi extinderea sau înființarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică ale localităților şi pentru modificarea şi completarea Legii serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006

8. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane

9. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgenţă nr. 16/2018 privind asigurarea măsurilor necesare organizării şi desfășurării unor proiecte culturale, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative

10. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgenţă nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deșeurilor de ambalaje

Viorica Dăncilă: Guvernul nu va mai adopta nicio Ordonanță de Urgență legată de funcționarea justiției

Premierul Viorica Dăncilă susține că Guvernul nu va mai adopta nicio Ordonanță de Urgență legată de funcționarea justiției și că orice modificare privind funcționarea sistemului judiciar trebuie să treacă printr-o dezbatere transparentă, cu consultarea celor din sistem și a organismelor internaționale. De asemenea, ea a susținut că Guvernul va respecta recomandările organismelor internaționale.
Dăncilă a făcut aceste declarații la începutul ședinței de marți a Guvernului.
„Am observat că în spațiul public sunt lansate din nou discuții despre modul în care ar trebui să acționeze sau să nu acționeze Guvernul în privința funcționării sistemului judiciar. Se recomandă Executivului să emită de îndată un act normativ pentru ca, după câteva fraze, în același text, să i se spună să nu dea ordonanțe de urgență.
Mă uimește faptul că cei care susțineau că nu trebuie să mai fie adoptate Ordonanțe de Urgență în domeniul justiției și care au introdus acest aspect în referendumul din 26 mai sunt cei care acum îndeamnă Guvernul să ia măsuri în regim de urgență.
Noi am înțeles votul de la referendum și, așa cum am spus, vom respecta opinia cetățenilor referitoare la faptul că Guvernul nu trebuie să mai emită Ordonanțe de Urgență în legătură cu funcționarea sistemului judiciar.
Prin urmare, Guvernul României nu va emite nicio ordonanță de urgență legată de funcționarea justiției”, a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul a susținut că orice modificare legislativă în privința funcționării sistemului judiciar trebuie să treacă printr-o dezbatere transparentă, printr-o consultare amplă a organizațiilor profesionale din sistemul judiciar, prin implicarea Consiliului Superior al Magistraturii și consultarea organismelor internaționale în domeniu.
„În ceea ce privește recomandările organismelor internaționale privind funcționarea sistemului judiciar din România, Ministerul Justiției va urma întocmai procedurile existente”, a adăugat premierul.

Comisia de la Veneția
Instituția rămâne o pârghie în mâna occidentului pentru tarile care se fixează statutul de colonie, încălcând dreptul la suveranitate consfințit prin tratate, inclusiv cel de aderare la Uniunea Europeană.
Iată ce declară trimișii celor de la Comisia de la Veneția: „Cel mai alarmant este că Guvernul continuă să facă modificări legislative prin ordonanțe de urgență. Această practică slăbește posibilitatea de verificare a Guvernului, este contrară principiului separației puterilor în stat și perturbă stabilitatea legislativă”.
Comisia de la Veneția solicită autorităților române să reducă drastic folosirea OUG-urilor. În ce privește modificările ulterioare la cele trei legi din domeniul justiției, Comisia spune că acestea ar trebui efectuate printr-o procedură legislativă normală.
Practic „Comisia” face jocul președentiei lui Iohannes, instituție utilizată de bruxellezi din CE pentru controlul țării, care a utilizat la maxim blocajul procedural pentru ca orice lege elaborată de Parlament sa nu poată intra în vigoare.
Necazul cel mai mare al alogenilor și dușmanilor țării este reprezentat de păstrarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Blocarea funcționării acestei „Secții” a fost principalul obiectiv al opoziției, a președinției (Klaus Werner Iohannes), și evident a tot ce inseamnă statul paralel.
Totul este pus chipurile pe seama faptului că „Secția” ar fi un instrument de intimidare a magistraților. Aceasta este durerea cea mare – nu se mai poate face dosare pe banda rulantă și la comandă.
Prin declarația premierului Viorica Dăncilă precum că Guvernul nu va mai adopta nicio Ordonanță de Urgență legată de funcționarea justiției se răspunde inclusiv CSM-ului care blochează numirea conducerii Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Procesul de selecție al procurorilor ce vor coordona activitatea este finalizat de mai mult timp, blocajul fiind la nivelul CSM.

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.