Guvernul Ciolos baga bisericile din Romania intr-o gaura de 150 milioane?

Guvernul Ciolos baga bisericile din Romania intr-o gaura de 150 milioane?

0 548

Mos Nicolae cu sacul mai gol pentru Biserici!
În proiectul de buget, în anexa aferentă Secretariatului General al Guvernului, la „Sinteza politicilor și programelor bugetare”, rubrica „lăcașuri de cult” nu este prevăzut niciun leu pentru anul 2016, în timp ce execuția preliminară pentru 2015 relevă că au fost alocate 177 de milioane de lei.
De asemenea, estimarea bugetară pentru anii următori este de 12 milioane de lei — anul 2017, 10,4 milioane de lei pentru 2018 și 8,4 milioane de lei pentru 2019.
Totodată, la „sinteza fondurilor alocate pe surse și pe titluri de cheltuieli pe anii 2014 — 2019” bugetul SGG prevede o diminuare la capitolul „Cultură, recreere și religie”, un buget mai mic cu 22, 47% față de 2015.
În urma materialelor de presă apărute după publicarea proiectului de buget pentru anul 2016, Ministerul Finanțelor Publice a făcut o serie de precizări referitoare la sumele prevăzute pentru culte religioase.
Potrivit MF, proiectul de buget pentru anul viitor prevede o creștere a salariilor acordate personalului clerical și neclerical.Ciolos D
„În cazul personalului clerical, contribuția statului la salarizarea personalului de cult crește de la 278,3 milioane lei anul acesta la peste 315,1 milioane lei în anul 2016. În cazul personalului neclerical, contribuția statului prin sume defalcate din taxa pe valoarea adaugată pentru salarizarea personalului neclerical a crescut cu 54,9% față de anul 2015, de la 188,9 milioane lei la 292,7 milioane lei în anul 2016„, precizează sursa citată.
De asemenea, MF menționează că proiectul de buget pentru anul viitor prevede o creștere a contribuției statului, pentru sprijinirea așezămintelor religioase românești din afara granițelor, de la 12,8 milioane lei anul acesta la 13 milioane lei în anul 2016”, „anul viitor păstrându-se în buget suma de 1,3 milioane lei alocată în scopul finanțării Schitului românesc Prodromu de la Muntele Athos”.
„Sumele suplimentare prevăzute în bugetul 2016 pentru culte religioase, de aproximativ 150 milioane de lei, au fost prevăzute ținând cont de actele normative aprobate în 2015 referitoare la creșterile salariale în acest sector. Suma suplimentară este comparabilă cu suma alocată în anul 2015 pentru construcții și reparații”,
arată Ministerul Finanțelor.

Finanțări pentru biserici – doar un proiect de buget, urmeaza Parlamentul
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, afirmă că atâta vreme cât Bugetul nu a fost aprobat în Parlament nu se poate vorbi de nealocarea unor sume destinate lăcașurilor de cult. „Așa arată proiectul de buget. El nu a fost încă aprobat în Parlament. Urmează probabil discuții, deci nu îl putem lua ca pe un termen definitiv și ultim aprobat. E limpede că nu va mai fi alocată o sumă atât de mare ca până acum, dar o sumă mai mică sperăm că va fi posibil„, a declarat duminică, pentru AGERPRES, Vasile Bănescu. patriarh daniel2
De asemenea, el a spus că „toate cultele, inclusiv cel ortodox, vor depune solicitări pentru fondurile necesare în primele luni ale anului viitor, de la 1 ianuarie, până la 31 martie”.
Referindu-se la Catedralei Mântuirii Neamului, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a subliniat că „nu se stopează în nici un fel procesul de construcție”.
„Evident că este un minus această fracturare din partea statului, dar nu se stopează în nici un fel procesul de construcție al Catedralei Mântuirii Neamului Acesta continuă.”, a spus Bănescu.
Totodată, el a arătat că proiectul construirii Catedralei Mântuirii Neamului este „inclus pe lista celor 100 de obiective importante pentru finalizare în 2018”. „E anul crucial, aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire. Ori, nu poți să excluzi Biserica Ortodoxă total de vreme ce a fost un partener stabil în dialog cu statul, iar proiectul ridicării unei Catedrale este unul vechi, ce datează de la 1884. În mod normal trebuie pledat pentru finalizarea unui proiect firesc, dincolo de minusurile pe care unii spun că le are. Nu se poate întrerupe așa ceva”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

S-a dat la pace?
Premierul Dacian Ciolos a avut o convorbire telefonica cu Patriarhul Daniel duminica dimineata, in cadrul careia l-a asigurat pe seful Bisericii Ortodoxe Romane ca Guvernul „va asigura finantare pentru proiecte de investitii importante si ca exista tot sprijinul pentru a pune la dispozitie resurse financiare in functie de posibilitati pentru lacasele de cult aflate in constructie.”. Totodata, Ciolos a aratat ca bugetul pentru Culte in anul 2016 este in crestere fata de anul precedent, atat in ceea ce priveste personalul clerical, cat si cel neclerical.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.