Guvernul Boc la tranta cu somerii

Guvernul Boc la tranta cu somerii

0 65

Anul 2010 incepe trist pentru someri, Guvernul Boc a decis sa reduca indemnizatia de somaj la 75% din indicatorul social de referinta. Pe langa aceasta masura s-a decis ca ajutorul de somaj sa fie sistat pentru persoanele care refuza un loc de munca.

Indicatorului social de referinta
Indemnizatia de somaj va reprezenta, incepand cu anul viitor, 75% din valoarea indicatorului social de referinta, de 500 lei, si nu va mai fi raportata la salariul minim, majorat la 670 lei.
Noul sistem de calcul va fi aplicat de la 1 ianuarie 2011, a decis Guvernul prin ordonanta de urgenta, informeaza Mediafax.
Actul normativ stabileste ca indemnizatia de somaj va reprezenta 75% din valoarea indicatorului social de referinta, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an, si nu 75% din salariul de baza minim brut pe tara, ca in prezent.
La suma rezultata se va adauga, ca si in prezent, un procent cuprins intre 3 si 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, in functie de stagiul de cotizare.
In acelasi timp, pentru absolventi ai institutiilor de invatamant care primesc ajutor de somaj, indemnizatia va reprezenta 50% din valoarea indicatorului social de referinta, acordata pe o perioada de 6 luni, si nu jumatate din salariul minim, ca in prezent.
Indicatorul social de referinta este definit in legislatie drept unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza prestatiile banesti – cu exceptia indemnizatiei de somaj – suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj in vederea incadrarii in munca a anumitor categorii de persoane.

Somerii nu vor mai primi indemnizatie de somaj daca refuza un loc de munca, indiferent de distanta fata de localitatea de domiciliu in care se afla postul ofertat, sau nu participa la programe de formare profesionala, regula care va fi aplicata din 2011, a mai decis Guvernul prin ordonanta de urgenta.

Legislatia in vigoare sisteaza indemnizatia de somaj doar in cazul in care locul de munca refuzat este situat la o distanta de cel mult 50 kilometri de localitatea de domiciliu.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.