Guvernatorul se rasteste la DEFICITUL BUGETAR

Guvernatorul se rasteste la DEFICITUL BUGETAR

0 61

Discutiile legate de nivelul deficitului bugetar nu sunt noi, fiind o „trasatura” specifica Guvernului Tariceanu, indiferent de editie. Atentionari legate de „deficit” au venit din toate partile. Opozitia a criticat, colegii, din PD-L nu au tacut, pana si UE a dat cu avertismente in Palatul Victoria. Cele mai multe atentionari, cum era si firesc, transformate si in „cartonase galbene” au venit de la BNR.

Mai nou Isarescu a trecut la amenintari. „Va reamintesc ca un deficit bugetar care e discutabil se situeaza undeva intr-o tara care vrea sa imbine convergenta reala cu cea nominala undeva intre 1-2% din PIB, ramanand ca cifra de 3% deficit din PIB sa fie atinsa in momentul de slabire a activitatii economice, deci politica fiscala sa nu fie tot ciclica, ci anticiclica“, a adaugat guvernatorul BNR.

Cifrele arata ca exista si o potentiala solutie la problema deficitului bugetar, care nu e una simpla, dar care, dat fiind specificul anului 2008 – un an electoral, este greu de presupus ca va fi aplicata.

Sinteza la nivel macroeconomic nu e atinsa pentru ca doreste un guvern sau altul, ci pentru ca acel guvern poate sa asigure la nivel microeconomic ca fondurile respective sa imbine perfect marimea deficitului bugetar si politica fiscala.

Contributiile nu sunt nici ele mici, se plimba de la 1,2% din PIB in 2007, inseamna 1 miliard euro contributie la bugetul comunitar, si ajung la 1,3 miliarde euro, adica 0,7% din PIB in 2011.

Vlad T.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.