Gunoierii saboteaza planurile de reciclare ale Romaniei

Gunoierii saboteaza planurile de reciclare ale Romaniei

0 515
„A da lovitura la lada de gunoi” e sursa de trai in Romania! Una dintre firmele brasovene de salubritate acuza ca, din cauza acestor furturi, tara noastra nu isi poate indeplini tintele asumate pentru reciclarea deseurilor. In plus, firmele se confrunta cu pagube importante din acelasi motiv. Politistii locali au aplicat amenzi si au intocmit chiar si dosare penale, insa fenomenul pare extrem de dificil de stopat.
De o luna si jumatate, municipiul Brasov participa la campania „Orasul reciclarii”, prin care brasovenii incearca sa demonstreze ca se inscriu in randul oraselor europene civilizate, care sunt atente cu mediul si recicleaza deseurile. Din pacate, furturile de gunoaie care, mai apoi, sunt valorificate, in special de catre oameni ai strazii, fac ca orasul nostru sa nu poata atinge tintele pe care si le-a propus in acest domeniu.
Potrivit lui Sorin Toarcea, purtator de cuvant PMB, singurii abilitati sa faca aceasta colectare sunt cele doua firme de salubritate cu care municipalitatea are contract. Din cauza acestor furturi, si raportarile pe care Brasovul le face la Ministerul Mediului si, mai departe, Romania catre Uniunea Europeana, sunt mult mai mici decat ar fi normal, decat, efectiv, se colecteaza la nivelul orasului”
Pana la ratarea tintelor asumate de Romania in ce priveste cantitatile de deseuri reciclate, primele care au de suferit sunt firmele de salubritate.
PET-urile, dar si alte materiale plastice au devenit mana cereasca pentru oamenii strazii, care isi gasesc in furtul acestora o sursa de existenta. Extrem de putini dintre cetatenii obisnuiti sunt deranjati de aceasta forma de hotie, chiar daca indirect, ii arde la buzunar. In ultima perioada, controalele efectuate de Politia Locala la rampele de gunoi s-au soldat cu 68 de amenzi in valoare totala de peste 16.000 de lei si 7 dosare penale in care sunt cercetate 14 persoane. Bunurile gasite asupra celor care au incalcat legea au fost confiscate. Oricum, pana la montarea unor containere anti-furt, fenomenul este greu de oprit.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.