Greva japoneza la IAR Ghimbav

Greva japoneza la IAR Ghimbav

0 107

Cei 927 de angajati ai IAR Ghimbav s-au tinut de promisiunile de saptamana trecuta si, miercuri, au declansat greva japoneza. Gestul angajatilor vine ca urmare a faptului ca negocierile contractului colectiv de munca nu au fost in masura sa-i multumeasca nici in ceea ce priveste cresterile salariale, nici platile compensatorii in cazul privatizarii.


„Nu am reusit sa ne intelegem cu conducerea cu privire la contractul colectiv de munca. Negocierile au inceput in 8 martie, iar in 24 martie expira contractul. Vom mai continua greva japoneza pana la sfarsitul saptamanii. Noi am cerut cresteri salariale si asigurarea de plati compensatorii conform Ordonantei 116, in cazul privatizarii societatii”, a spus liderului de sindicat al societatii, Suba Arpad. Liderul de sindicat spune ca, in conditiile in care uzina nu mai are datorii, ba chiar a inregistrat si un profit de 4 milioane de euro anul trecut, muncitorii au dreptul la salarii mai mari.


Angajatii poarta banderole pe brat in semn de protest, iar la anumite intervale de timp, in decursul pauzelor de masa, organizeaza mitinguri in incinta uzinei, care dureaza aproximativ 20 de minute.


Liderul de sindicat ameninta ca daca salariile nu vor fi marite, pe 26 martie muncitorii vor intra in greva de avertisment si apoi in greva generala.


Directorul societatii, Ion Georgescu, spune ca nu poate fi vorba despre o greva japoneza. „Mie nu mi s-a facut nicio informare despre asta. Nu poate fi vorba despre greva japoneza, ci de o anumita forma de protest care nu depaseste cadrul legal. Atata tot”, a declarat directorul general.


Conducerea uzinei a promis o crestere salariala de 15%, insa sindicalistii nu sunt multumiti, ei solicitand o majorare de 30%. „Noi nu ne putem angaja la ceva ce societatea nu isi poate permite. Asta a fost politica noastra dintotdeauna. Nu vreau sa promitem ceva si apoi sa nu ne putem tine de cuvant si sa ajungem in situatia de a nu putea plati salariile oamenilor. Iar o crestere salariala de 15% nu cred ca este o cifra neglijabila. Totul depinde de rezultatele societatii. Nu este o chestie de rea vointa”, a adaugat Georgescu.


IAR Brasov produce elicoptere si avioane si realizeaza lucrari de mentenanta, reparatii si modernizari de aeronave.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.