Greva in invatamant, parinti nemultumiti si guvern indolent

Greva in invatamant, parinti nemultumiti si guvern indolent

0 157

Marea agitatie legata de nemultumirile cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar si intentia acestora de a boicota prin greva tezele cu subiect unic acopera prea mult timpul celor 24 de ore ale unei zile. Nu de alta, dar este rezultatul votului din trecutul Parlament, cand s-a admis o lege oferind cadrelor didactice marirea salariilor cu 50%. Iar dobitocul de presedinte a promulgat-o, cu toate ca s-a atras atentia, de catre guvernantii vremii, ca o asemenea lege este imposibil de pus in practica.
Acuma, votantii entuziasti de atunci si actuali guvernanti dau din colt in colt si nu au de unde sa scoata banii, cu toate ca, in campania electorala premergatoare alegerilor din noiembrie 2008 racneau pe toate drumurile si caile ca, venind la putere, vor pune de a doua zi legea in aplicare.
Consecinta? Profesorii o baga de-o greva in zilele de desfasurare a tezelor cu subiect unic, nemultumind parinti si elevi.
Ciudata este motivarea nemultumirii: si parintii, si elevii afirma ca s-au pregatit la maxim pentru aceste teze – rezultatele sunt saltul spre treapta superioara din invatament – si, prin greva, ii deregleaza pe copii, care au invatat din greu pentru acest moment. Pai daca au invatat din greu inseamna ca le-a ramas materia necesara in cap si pot da tezele si sculati din somn adanc. Sau cel putin asa ar trebui sa fie. Sau si mintea stocand cunostinte s-a lenevit in consens cu cea a parintilor si a politicienilor deveniti tot mai comozi in gandire?
„Ii intelegem pe profesori si intelegem situatia lor, dar nu suntem dispusi ca elevii sa fie luati drept unealta de santaj de catre sindicat. Pe de alta parte, si Guvernul face acelasi lucru sperand ca profesorii nu vor bloca anul scolar si nu-i vor lasa pe elevi sa piarda un an din viata”, a declarat Mihaela Guna, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar.
Ma intreb ce meserie are aceasta doamna Mihaela Guna. Ea nu a iesit niciodata, cu sindicatul de care apartine locul ei de munca, la vreo greva, in conditiile in care au socotit ca buba a copt pentru ei si pentru realizarea si atingerea dezideratelor? Asa si cadrele didactice: cand ii arde pe guvernanti mai tare.
Pe de alta parte nu ii inteleg nici pe profesori, care, de bine, de rau, o mai pot scoate la capat si cu meditatiile, venituri neimpozabile si, luat din fata visinului, ilegale. Ei nu mor inca de foame.
Dupa cum se stie, federatiile sindicatelor din educatie au decis, ieri, declansarea grevei generale in zilele in care se desfasoara teze cu subiect unic, respectiv 5, 13 ºi 21 mai, din cauza nerespectarii prevederilor legale legate de salariile cadrelor didactice.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.