Greva din EDUCAȚIE continuă! Anunțul sindicatelor către guvernați: „Nu ne mai certaţi!”

Greva din EDUCAȚIE continuă! Anunțul sindicatelor către guvernați: „Nu ne mai certaţi!”

1 90

Așa cum ne așteptam greva în învăţământ continuă iar lideri declară că și marți vor fi proteste. Într-un comunicat, reprezentanţii angajaţilor din şcoli acuză autorităţile că, prin declaraţii, încearcă să-i întoarcă împotriva protestatarilor pe cei peste trei milioane de elevi.
FSLI şi Federaţia „Spiru Haret” au prezentat explicit argumentele care stau la baza decizie de continuare a grevei.
Sindicaliștii declarat că nu au fost convinși că după încheierea grevei se va investi cu adevărat în educație, iar, ca prim exemplu, arată că nu a fost asumată printr-un act normativ stabilirea nivelului salariului mediu pe economie pentru profesorii debutanți ca bază de calcul în noua lege a salarizării.
Textul ordonanței de urgență este nemulțumitor, întrucât menționează acest angajament doar în nota de fundamentare.
Şi majorările salariale prevăzute au fost respinse, deoarece membrii de sindicat aflați în grevă consideră sumele prea mici, se precizează în comunicat.
O altă nemulțumire este legată de promisiunea Guvernului că va aplica viitoarea grilă de salarizare pentru învățământ în maximum trei ani și se solicită scurtarea acestei perioade.
Sindicatele din educaţie au lansat un apel către politicieni:

„Nu ne mai certaţi, nu ne mai trimiteţi la clase! Schimbaţi-vă discursul şi asumaţi-vă că educaţia va fi începând de astăzi prioritate naţională!”.

În mesajul adresat greviștilor, premierul Ciucă le transmite acestora respect pentru misiunea pe care şi-au ales-o. Astăzi este și Ziua ÎNVĂȚĂTORULUI. „Dumneavoastră sunteţi partenerii noştri în tot acest proces prin care ne dorim să creştem încrederea în şcoala românească şi performanţa actului educaţional”, precizează premierul.
Deși preș. Iohannis s-a angajat public că va fi moderatorul conflictului din Educație până în prezent nu se cunoaște nimic din implicarea sa pe această direcție.

Greva profesorilor continuă și săptămâna viitoare - România Liberă


Ciucă consideră că a îndeplinit solicitările reprezentanților sistemului de învățământ privind majorările salariale prin acordarea unei creșteri de 1.000 lei brut lunar personalului didactic și de 400 lei celui nedidactic și că a oferit și garanțiile cerute în legătură cu viitoarea lege a salarizării.
Legat de calendarul din Educație ministrul Ligia Deca afirma zilele trecute că, „pentru a se putea păstra calendarul examenelor naționale de final de gimnaziu și liceu, ar trebui ca activitatea să se reia în școli, însă e luată în calcul și posibilitatea ca acest lucru să nu se întâmple, iar anul școlar să fie prelungit cu probele de examen reprogramate”.

Guvernanții cică ar fi făcut ceva pentru Educație
Greva din sistemul de învăţământ a pornit de la o realitate ce poate fi corectată prin dialog, iar în calitate de prim-ministru am arătat respect şi deschidere la consultările cu reprezentanţii sistemului de învăţământ şi prin soluţiile adoptate deja în întâmpinarea solicitărilor exprimate. T
oţi ne dorim un cadru favorabil unui învăţământ de calitate, sens în care ne-am angajat şi am început o regândire echitabilă a salarizării – ceea ce am transmis şi partenerilor de discuţii. Abordăm însă toate aceste aspecte cu responsabilitate şi realism, prioritizând resursele necesare”, afirmă prim-ministrul Ciucă într-n mesaj.
Nicolae Ciucă susţine că Guvernul a demonstrat permanent implicare în susţinerea unui învăţământ accesibil şi de calitate în România.
„Am deblocat posturile în educaţie, pentru a nu afecta calitatea actului de învăţământ din cauza numărului insuficient de profesori. Majorările salariale deja decise de Guvern sunt consolidate prin restabilirea echităţii în sistemul de salarizare în noua grilă.
Executivul acţionează şi pentru modernizarea infrastructurii şcolare, adaptată cerinţelor societăţii. Ministerul Educaţiei are alocat unul dintre cele mai mari bugete prevăzute prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, de 3,6 miliarde de euro, bani care vor fi investiţi în construcţia de noi creşe, grădiniţe, şcoli, licee, laboratoare, reabilitarea, modernizarea, dotarea şi digitalizarea unităţilor de învăţământ.
Adăugăm acestora şi finanţările de la bugetul naţional şi prin alte programe europene, astfel încât să creăm toate condiţiile pentru ca actul didactic să tindă spre o mai mare performanţă”, adaugă premierul.

COMENTARII

  1. TOȚI PRĂPĂDIȚII ÎI DAU CU GRIJA FAȚĂ DE CADRELE „DIDACTICE”… DE CE???
    Nimeni nu ne lămurește în legătură cu o problemă: mărire salariilor și beneficiilor date ăstora va duce la eradicarea analfabetismului funcțional???

    AIA VREAU SĂ ȘTIU. VOI NU VREȚI???

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.