Google Earth in varianta indiana

Google Earth in varianta indiana

0 194

Agentia Indiana pentru Cercetari Spatiale (ISRO), cu sediul in Bangalore, va inaugura, pana la sfarsitul lunii noiembrie, un program care va concura cu Google Earth, popularul serviciu de fotografiere prin satelit, informeaza timesonline.co.uk.
Acest proiect a fost denumit Bhuvan (traducerea in sanscrita a cuvantului „Pamant”) si le va permite utilizatorilor sa vizioneze prin zoom diferite zone, cu o marja de pana la 10 metri, comparativ cu marja limita de 200 de metri de care beneficiaza Google Earth.
India incearca sa obtina profituri cat mai repede de pe urma programului de cercetare spatiala, inceput in urma cu 45 de ani, deoarece acesta a fost indelung criticat, pentru ca secatuieste bugetul national, intr-o tara in care 700 de milioane de persoane traiesc cu doi dolari pe zi sau chiar mai putin.
Acest program vine ca o continuare fireasca dupa ce primul modul lunar indian, Chandrayan-1, a ajuns cu bine pe suprafata Lunii, la sfarsitul saptamanii trecute.
„Bhuvan” va folosi o retea de sateliti pentru a produce imagini de inalta rezolutie, ce vor putea fi facute pentru inceput doar pe teritoriul Indiei, dar care apoi vor cuprinde si celelalte zone ale planetei. Imaginile vor fi accesibile in mod gratuit publicului si vor constitui o concurenta foarte puternica pentru cele realizate de Google Earth.
Daca testele initiale vor reusi, programul „Bhuvan” va fi complet operational incepand cu primavara anului 2009. Specialistii intentioneaza sa inglobeze in acest proiect si sisteme de pozitionare globala (GPS).
Datele furnizate de acest proiect, sponsorizat in intregime de statul indian, vor ajuta Indian Civil Service in realizarea planificarii urbane, a controlului traficului si a monitorizarii cursurilor de apa si a recoltelor.
„Bhuvan” ar putea sa fie, totodata, si un mare succes comercial. Expertii considera ca Google Earth a fost construit ca o platforma publicitara, care poate sa valoreze multe miliarde de dolari, iar „Bhuvan” se va putea adresa si el marilor companii care platesc pentru serviciile oferite pe internet. Creatorii lui planuiesc sa perceapa o taxa pentru serviciile care ofera informatii detaliate.
ISRO intentioneaza sa isi actualizeze baza de imagini in fiecare an – un detaliu care ii va oferi un avantaj major fata de rivalul Google Earth si care o va ajuta sa tina pasul cu ritmul de dezvoltare frenetic al oraselor indiene. Specialistii atrag atentia asupra unor „informatii invechite” afisate de Google Earth, vechi de peste patru ani si care au fost descarcate de circa 400 de milioane de ori.
Numai in Marea Britanie, anul trecut, aproximativ 2,5 milioane de persoane au folosit Google Earth, fapt care il plaseaza pe locul al saptelea in clasamentul celor mai populare aplicatii. In acelasi clasament, iTunes s-a clasat pe locul al patrulea, cu 5,7 milioane de utilizatori, iar primul loc a revenit programului Windows Live Messenger, cu 14,8 milioane de utilizatori.
In 2005, Franta a incercat sa concureze gigantul Google, prin infiintarea unui motor european de cautare, ca o „masura de aparare impotriva dominatiei anglo-americane de pe net”. Proiectul, parte a unui ambitios plan european in valoare de doua miliarde de euro, a esuat la vremea respectiva, dar, un an mai tarziu, Franta a lansat singura motorul de cautare Géoportail, propriul ei raspuns in fata dominatiei impuse de Google Earth.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.