Gontea tine banii recenzorilor la ciorap

Gontea tine banii recenzorilor la ciorap

0 161

Desi au mers din poarta in poarta si din casa in casa, recenzorii nu si-au primit nici acum banii. Care oricum nu vor fi cei promisi initial si stipulati in contract deoarece statul va opri aproape o treime din suma la diferite bugete prin taxe si impozite. Mai mult, statul prin reprezentanti sai in teritoriu, respectiv Prefectura, tine ascunse conventiile civile semnate de recenzori. Daca acest lucru s-ar fi intamplat la o firma privata amenzile ar fi curs siroi. Find vorba de institutia pastorita de Gontea, protejatul lui Scripcaru, oameni nu au altceva de facut decat sa astepte.

Oficial, platile trebuiau efectuate. Ion Popescu, seful Directiei de Statistica a Judetului (DSJ) Brasov, a declarat ca saptamana trecuta a primit toate datele de la localitati, astfel ca a dat unda verde efectuarii platilor. „Banii au fost virati in conturile Prefecturii, de unde trebuie virati catre primarii”. Insa, oamenii din subordinea prefectului Gontea nu par a se grabi. Probabil vor sa tina blocati bani ca nu cumva cei indreptatiti sa-i primeasca sa-i cheltuie aiurea de sarbatori. Astfel, potrivit reprezentantilor Serviciului Personal Salarizare din cadrul Prefecturii, in ceea ce priveste muncipiul Brasov, pontajele recenzorilor au fost aduse abia saptamana trecuta, astfel ca in momentul de fata se lucreaza la statele de plata, iar data la care se vor face platile ar putea fi cunoscuta abia spre sfarsitul saptamani. Potrivit sefului DSJ, in judetul Brasov, pentru recenzarea locuintelor si persoanelor si-au desfasurat activitatea 3.415 de persoane, pentru plata acestora fiind alocate 2,6 milioane de lei.
Teoretic, pentru fiecare zi lucrata, fiecarei persoane ar trebui sa i se plateasca cate 50 de lei. Asa s-a sustinut multa vreme. Abia spre finalul recensamantului, oamenii au aflat, iar unii nici nu stiu inca, ca vor primi mai putini bani, fiindca suma anuntata este cea bruta. Diferentierea sumelor finale nete este facuta de catre statutul recenzorilor: pensionarilor le va fi oprit din totalul 15 zile x 50 lei (adica 750 de lei) doar impozitul pe venit, de 16%, si astfel venitul lor net este de 630 de lei; in timp ce in cazul somerilor neindemnizati (cei indemnizati nu au avut voie, fiindca riscau sa piarda definitiv ajutorul de somaj) sau al persoanelor angajate, la valoarea de 750 de lei se vor aplica, pe langa impozitul de venit, de 16% si contributiile pentru asigurarile sociale (pensii – 10,5%) si de somaj (0,5%), rezultand astfel un venit de 547,5 lei. Mai mult, orice venit suplimentar, fie el si ocazional, ar putea fi taxat de Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate (FNUASS). De aceea recenzorii ar putea fi obligati sa se prezinte si la Casa de Asigurari de Sanatate a Judetului (CASJ) Brasov, sa declare venitul si sa plateasca 5,5% din suma bruta. Spunem ,ar putea fi” pentru ca reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice nu ne-au putut spune cu precizie ca toti recenzorii au obligatia aceasta, intrucat nu stiu cum sunt considerati de catre cei de la CASJ contribuabilii respectivi, dar teoretic, fiind vorba de venituri impozabile, in baza unor conventii civile, ar trebui achitate contributiile. Oricum de aici putem trage cateva concluzii. In primul rand ca statul, prin oameni numiti politic de catre PDL in functile administrative, se comporta ca un bisnitar. Nu respecta normele de munca – pe care tot el le impune – isi bate joc de angajati, nerspectand termenele convenite tot de catre propria administratie si reuseste o contraperformanta ce incalca chiar legile care oficial definesc cadrul legislativ al muncii, cadru, atentie, redefinit de PDL cu putin timp in urma. Respectiv, desi recenzorii au efectuat aceasi activitate, ce s-a dovedit a fi dubla fata de cea initial stipulata in contract – pe langa teren personalul fiind nevoit sa faca zeci de situatii centralizatoare – acestia primesc sume diferite.
Sandu Dumitru

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.