Gimnaziul italian – plin de elevi romani imigranti

Gimnaziul italian – plin de elevi romani imigranti

0 164

Scolile de imigranti din Italia sunt pline de elevi romani, copiii imigrantilor plecati in strainatate in cautarea unui loc de munca decent.
Conform unei statistici realizate pentru anul scolar 2009 – 2010,in scolile de gimnaziu, cei mai multi elevi imigranti sunt romani (16,15%), urmati de albanezi (14,48%) si de marocani (13,28%).
La scoala primara ¨Lombardo Radice¨ din cartierul ¨San Siro¨ din Milano exista doar patru elevi italieni din totalul de 97 inscrisi.
Potrivit agentiei de presa IGN, directoarea scolii nu a facut declaratii in legatura cu raportul procentual dintre elevii din scoala. Parintii celor 4 elevi italieni au spus, potrivit IGN, ca nu exista absolut nicio problema in privinta faptului ca fiii lor impart bancile scolii cu elevii imigranti. Toti elevii de la ¨Lombardo Radice¨vorbesc fluent limba italiana.
Potrivit IGN, depasesc procentul de 1% in scolile italiene elevii imigranti proveniti din China, Ecuador, Tunisia, Filipine, India, Serbia, Macedonia, Peru, Ucraina, Moldova, Polonia, Egipt, Brazilia, Pakistan si Bosnia.
Elevii romani din Italia sunt buni la limbi straine si la matematica. Profesorii italieni care au in clasele lor elevi romani au, in general, numai cuvinte de lauda la adresa acestora, fiind impresionati de lejeritatea cu care acestia invata limbile straine.
Maricela Oanca, 45 de ani, mama a unei liceene, explica: „Silvia este cea mai buna la engleza si o admira toti profesorii pentru pregatirea cu care a venit din Romania. Chiar si asa, ei nu dau zece niciodata, pentru ca profesorii de la liceele din Italia sunt foarte exigenti.”
„Alexandru este in clasa a treia si este foarte bun la matematica, italiana, engleza si desen. Profesorii il lauda mereu”, spune mama lui, Mirela Haghiac (32 de ani). Licia Brunello, profesor la scoala Martiri di Gorla (Milano), povesteste ca a cunoscut o fetita din Romania, foarte silitoare, care si-a dorit sa fie mereu prima din clasa la invatatura si a reusit.
De asemenea, profesorii italieni s-au declarat impresionati de inteligenta emotiva a minorilor rromi. „Combina foarte frumos culorile si au un deosebit simt muzical”, explica un dascal italian.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.