Ghise pune din nou stetoscopul pe presa

Ghise pune din nou stetoscopul pe presa

0 80

Plictisit sa se faca remarcat doar prin chiulul gros de la sedintele Senatului, fostul primar Ioan Ghise vrea sa revina in memoria publica drept mare inovator legislativ in materie de presa. Antecedentul cu stirile negative alternate cu cele pozitive zacea stingher in analele Parlamentului, asa ca Ghise s-a gandit sa mai produca o initiativa in materie. Liberalul brasovean a lasat alba-neagra jurnalistica si se joaca acum cu notiuni mai grele, cum ar fi delictul de presa sau libertatea presei. Ghise vrea sa-i inregimenteze pe membrii breslei in cabinete jurnalistice, care sa fie autorizate de catre Consiliul National al Jurnalistilor, care ar fi controlat de catre un ombudsman. Cum Ghise ar timp berechet de pierdut de cand pare sa nu mai fie febletea televiziunilor, s-a gandit ca jurnalistii sa vie verificati psihologic o data pe an si atestati macar din trei in trei ani. In rest, se incalceste in definirea intentiilor rautacioase ale oamenilor de presa cand acestia comit fapte ilicite in activitatea lor. Poanta grea vine abia la urma: Ghise legislatorul pretinde ca proiectul vrea sa protejeze presa, incadrata de presedintele Traian Basescu la categoria elemente de vulnerabilizare a sigurantei statului.
Discutiile despre libertatea presei, statutul jurnalistului ori delimitarea frontierelor deontologice ale meseriei vor fi intotdeauna binevenite. Jungla de sticla si de hartie merita oricand explorata de legiuitorii destepti care s-ar incumeta sa defriseze balariile sinistre care cresc intransele. Cand o face un inovator precum Ghise, animat in plus de intentii bune, ma trec fiori deontologici. Ce sa faci cu testul psihologic? Marile tare ale gazetariei – lacomia, coruptia, promovarea nici macar mascata de interese – nu ies la test. Hai ca la Diaconescu de la OTV ar putea pune in evidenta oarece delir verbal, incontinenta locutorie si onirism de grandoare. Mai eficient si mai adaptat ar fi, pe langa un control al averilor, macar o testare la gramatica. La ambele ar putea pica masiv niscaiva corifei ai jurnalismului de pe la noi. Autorizarea aia la trei ani imi sugereaza deja o mica inchizitie de presa, in completul careia Ghise si-ar putea strecura din nou expertul alb-negru in materie de stiri.
Parlamentarii, in schimb, ar avea serios nevoie de testari inainte de preluarea mandatului. S-ar putea depista din vreme nu doar lipsa de anticorpi la boala necrutatoare a somnului care bantuie prin Parlament, dar si alte simptome periculoase care se vad cu ochiul liber la vot. Sa nu mai vorbim de utilitatea neta a unui test de gramatica.
Initiatorul ei nici n-ar trebui macar sa simuleze ca legea ar fi menita sa-i apere pe alesi ci ar putea recunoaste deschis ca ne-ar proteja pe noi impotriva lor.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.