Ghidul turistului pe munte (III)

Ghidul turistului pe munte (III)

0 208

Exista riscul ca sa fim atacaþi de urs si in urmatoarele situatii:

1. cand are pui,
2 cand este langa prada
3. cand este ranit
4. cand e furios: alungat de curand de caini de la o stana
5. cand dai „nas in nas” cu el pe poteca; chiar daca nu e furios, te poate ataca „preventiv”, crezand ca tu vrei sa-l ataci.
In alta ordine de idei, gunoiul menajer propriu trebuie OBLIGATORIU transportat in afara zonei montane si depus la pubele. Ce se poate arde, este bine sa fie ars la focul la care ne-am pregatit mancarea. Incalcarea acestor reguli constituie contraventie si se sanctioneaza conform prevederilor OG nr. 2/2001.

In cazul unui accident, Salvamont recomanda:
La anuntarea accidentului sa se precizeze obligatoriu datele de identificare ale victimei, locul accidentului, diagnosticul prezumtiv, conditiile meteo din zona, ora producerii accidentului si modalitatea de adapostire a accidentatului, precum si identitatea celui care anunta accidentul, adresa, numar de telefon. Dupa aceasta se asteapta, in zona cu semnal, apelul de verificare a veridicitatii anuntului.
Numarul national de urgenta este binecunoscutul 112.
Numarul Salvamont 0-SALVAMONT, valabil in toate retelele de telefonie mobila.

Semnale SOS pe munte
– Sase semnale acustice pe minut, la zece secunde fiecare, apoi pauza un minut.
– Semnalul de raspuns consta din trei semnale pe minut, apoi pauza un minut.
Nu uitati, muntele nu inseamna bravura, tupeu si distractie la maxim. Muntele este pe atat de frumos pe cat este de periculos. Iti trebuie o doza de indrazneala (atentie mare: nu tupeu), multa sudoare si bucurie cat cuprinde ca sa ii urci crestele. Dar calatoria pana in varf este numai jumatatea drumului, acolo esti recompensat prin sentimentul unei victorii in intrecerea cu tine insuti si cu muntele. Abia cand cobori iti poti povesti bucuria si aventurile traite acolo sus.
Prin cele trei episoade ale acestui miniregulament de comportare pe munte nu avem pretentia sa fi dat decat indrumarile principale si in linii mari. De aceea este bine ca turistii, la baza muntelui si inainte de a incepe ascensiunea, sa se sfatuiasca cu salvamontistii, cabanierii sau alte persoane cu state vechi in turismul montan

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.