Ghidul candidatului la facultate

Ghidul candidatului la facultate

0 260

Acum ca examenul de bacalaureat a luat sfarsit, cu siguranta multi dintre absolventi isi indreapta atentia catre invatamantul superior. Daca vreti sa dati admitere la facultate si nu sunteti siguri ca aveti toate informatiile despre universitatea la care vreti sa va inscrieti este indicat sa faceti o vizita la sediul acesteia. Majoritatea universitatilor si-au editat brosuri.


Iata cateva sfaturi demne de luat in seama atunci cand intentionati sa va inscrieti la concursul de admitere in invatamantul superior.


?


Informati-va!


Daca nu gasiti o brosura a facultatii de care sunteti interesat sau daca aceasta nu va ofera raspunsuri la toate intrebarile dvs., nimic mai simplu. Luati adresa facultatii pe care vreti sa o urmati si mergeti la secretariatul acesteia, unde cu siguranta va fi o persoana abilitata sa va lamureasca.


Pentru candidatii care vin din alt oras decat cel in care se gaseste universitatea, este bine de stiut ca puteti solicita cazare contra cost, pe perioada desfasurarii examenelor, atat pentru voi, cat si pentru parinti sau insotitori.


Dupa ce ati ales facultatea la care vreti sa va inscrieti, este bine sa nu uitati sa achitati taxa de inscriere, in jur de un milion de lei la toate universitatile. In cazul in care sunteti scutiti de taxa, trebuie sa prezentati actele doveditoare.


Acum puteti sa mergeti sa va inscrieti, dar inainte de a pleca de acasa, mai aruncati o privire in dosar sa vedeti daca aveti toate actele necesare. Si nu uitati buletinul sau cartea de identitate!


?


Inscrierea


La inscriere fiti atenti sa specificati facultatea la care vreti sa mergeti, alte optiuni daca aveti, precum si limbile straine pe care le veti urma. Un exemplar al fisei de inscriere trebuie sa ramana la dumneavoastra. Dupa inscriere trebuie sa vedeti in ce sala veti sustine examenul, daca e vorba de o testare scrisa, sau unde veti sustine interviul pentru concursul de dosare. Este posibil ca sala sa fie in alta cladire. Daca observati pe lista pe care sunteti inscris ca numele dumneavoastra este scris gresit sau sunt alte date in neconcordanta, trebuie de urgenta sa anuntati comisia la care v-ati inscris.


In ziua sustinerii probei scrise nu uitati sa va luati la dumneavoastra buletinul / cartea de identitate, un pix sau stilou, legitimatia de concurs. Nu aveti voie in salile de examen cu telefoane mobile. La examen este recomandat sa va prezentati cu cel putin o jumatate de ora inainte de inceperea efectiva a probei, pentru a rezolva eventualele probleme care pot aparea intre timp.


?


Examenul


In timpul examenului, in cazul in care este test scris, este bine sa solicitati, daca este cazul, o ciorna pe care sa va faceti schematic raspunsurile. Pe foile de examen nu se admit stersaturi sau modificari. La iesirea din sala, acolo unde se da un barem sau unde este afisat acesta, este bine sa va autoverificati. Consultati-va lucrarea cu baremul care este afisat dupa terminarea probei.


?


Afisarea rezultatelor


Fiecare universitate va afisa lista cu rezultatele examenului la o data stabilita. Fiti atenti, iar in ziua respectiva este bine sa cititi listele in ordine alfabetica pentru a nu avea surprize. De asemenea, dupa ce ati vazut rezultatul pe care l-ati obtinut si daca va simtiti nedreptatiti, puteti depune contestatie in conditiile specifice fiecarei universitati in parte.


Dupa contestatii, mai consultati inca o data listele afisate la facultatea la care ati sustinut examen. Numele este indicat sa se caute in ordine alfabetica.


In cazul nefericit in care nu sunteti admis nici dupa contestatie, este bine sa va informati la secretariatul facultatii daca mai exista o a doua sesiune de admitere si daca mai sunt locuri.


Bafta!


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.