GESTURI OBSCENE AMENZI USTURATOARE

GESTURI OBSCENE
AMENZI USTURATOARE

0 282

D.D.Rujan

In primul an in care automobilistii din tara noastra s-au bucurat de avantajele apartenentei depline a Romaniei la Comunitatea Europeana, aceasta realitate onoranta a insemnat si o explozie a turismului pe patru roti, indeosebi in tarile UE.
Este unanim acceptat ca numarul iesirilor din tara cu automobilul, inregistrate la vama, nu este edificator. Nu sunt „turisti” in sensul exact al cuvantului cei care fac trafic de frontiera, sau romanii care se intorc acasa de Pasti, sau de Craciun si pleaca inapoi la munca, dupa cateva zile. Oricum, insa, se poate aprecia ca aproape un milion de romani au calatorit in Europa cu automobilul, in interes turistic sau de afaceri.
Pentru unii a fost de-a dreptul stupefiant sa constate, in Germania, de exemplu, ca persoanele aflate la volan care isi agreseaza partenerii de trafic prin gesturi obscene sau expresii jignitoare, sunt sanctionati cu amenzi aspre. Sunt penalizate expresiile adresate verbal partenerilor de trafic, dar mai ales politistilor, cu un spor substantial daca acestia sunt in exercitarea atributiunilor de serviciu.
Un deget aratator indreptat spre tampla la adresa unei persoane (in sensul ca… n-ai fi intreg la minte) costa 300 euro. Dar daca acelasi gest este adresat unui politist si daca gestul mai este si inregistrat video, atunci amenda e de trei ori mai mare…
Cei care stiu germana, cunosc reversul afectiv al unor expresii gen „dobitoc”, „prost”, „cretin”, adresate partenerului de trafic. Pentru cei care nu stiu, expresiile sunt taxate intre 700 si 1.000 euro, iar la adresa unui politist care mai are si un coleg martor, amenda poate creste pana la 2.700 euro!
Sunt insa in limba germana anumite expresii socotite deosebit de jignitoare la adresa demnitatii umane („porc batran”, „scroafa batrana”). O asemenea „vorba de duh” adresata unei femei aflata la volan, sau unei doamne (chiar „doarme” pe… trecerea de pietoni) este taxata cu amenzi de pana la 1.300 euro. Daca un sofer, fie el german sau din alta tara, are nesabuinta sa adreseze aceste vorbe unei politiste, amenda se dubleaza!
Aparitia telemobilului care realizeaza fotografii sau scurte filme a… usurat mult disciplinizarea conducatorilor auto in trafic. Bunaoara, e suficient sa scoti limba la cel care te-a deranjat pe sosea si daca gestul a fost retinut de un telemobil sau aparat foto, te-ai… aranjat cu o amenda de 150 euro.
Cea mai frecventa, dar si usturatoare, este amenda pentru cunoscutul gest obscen, intalnit pe soselele din mai multe tari: aratarea degetului mijlociu ridicat catre un participant la trafic. Daca exista si document fotografic pentru „faza” asta, amenda se ridica la 2.000 euro. Cand ai nesabuinta sa-i arati degetul mijlociu ridicat unui politist, ei bine, amenda poate ajunge pana la 4.000 euro!
Vulgaritatea iesita din comun in Romania se manifesta in spatiul public, mai ales pe stadioane. Reactia majoritatii… normale a spectatorilor, care vin la „fotbal” pentru placerea jocului, si nu sa se bata, a justificat pe deplin asprimea „Legii lui Mitica” pentru adoptarea careia deputatul Dragomir s-a zbatut ca sa o treaca prin Parlament. Acum exista temei legal impotriva huliganismului sau agresiunii verbale.
In calitate de Asociatie reprezentativa a automobilistilor romani si ca membru marcant al Societatii Civile, Automobil Clubul Roman isi propune sa militeze sustinut, in toate filialele judetene, pentru a promova adoptarea unor prevederi legislative care sa combata nu doar agresivitatea la volan, dar si efectul negativ al injuriilor si al gesturilor obscene, la adresa partenerilor de trafic.
Sunt suficiente necazurile cu care se confrunta automobilistii din cauza unor semaforizari total depasite, a drumurilor inguste si cu un carosabil mizerabil, a nesfarsitelor cozi pe soselele aglomerate, a absentei traseelor rutiere ocolitoare a marilor orase, etc. Mai este nevoie sa adaugam inca un element de stress suplimentar?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.