Gestiunea scotiana a retelei CET

Gestiunea scotiana a retelei CET

0 138

Sedinta de ieri de la Primaria Brasov s-a incheiat cu un troc trist pentru brasoveni. Municipalitatea a dat cu o mana apa calda si a luat cu amandoua caldura. Mai precis, primaria a reusit deblocarea conflictului dintre CET si Distrigaz prin alocarea catre centrala de furnizare a energiei termice a 8 miliarde de lei vechi de la bugetul local ca subventie anticipata. Municipalitate va varsa in continuare alte doua transe de cate 4 miliarde de lei in contul datoriei pe care CET o are catre Distrigaz, in asa fel incat aceasta din urma sa rebranseze asociatiile de locatari bune-platnice pe care le-a privat abuziv de apa calda prin sistarea furnizarii de gaz metan catre diverse puncte termice si centrale de cvartal. Rau-platnicii vor ramane in continuare fara apa calda si risca procese penale daca nu isi achita datoriile catre CET.
Darnicia primariei a fost, insa, una scotiana. Dupa tratamentul benefic cu apa calda a urmat dusul rece al anuntului privind caldura la iarna. Primarul Brasovului ii sfatuieste de-a dreptul pe brasovenii care nu s-au debransat inca de la reteaua CET sa o faca in urmatoarele luni. Este vorba despre locatarii ramasi captivi pe scarile de bloc unde majoritatea vecinilor si-au instalat centrale de apartament. Viitoarele debransari vor fi dictate de regula celor 30%, ce reprezinta procentul celor care mai sunt inca bransati la reteaua de alimentare a CET, in vreme ce restul de 70% au ales deja sa aiba propriile centrale. Practic, CET-ul, prin intermediul edilului urbei, ne transmite ca nu-si mai permite sa sustina cheltuielile de alimentare a catorva consumatori dintr-un bloc si indeamna la debransare.
In perioada urmatoare, asociatiile de proprietari au obligatia de face tabele cu situatia debransarilor in zona de care raspund si a de informa CET-ul. A carui reactie la vederea evidentelor nu poate fi nici macar banuita. Daca se constata ca majoritatea covarsitoare a locatarilor inca nedebransati sunt stingheri pe scarile de bloc in care locuiesc? Pe cine mai alimenteaza atunci CET-ul? Ce rost mai are mamutul in care s-au pompat atatia bani si care este din ce in ce mai ineficient? Dar ce va mai prelua viitorul holding Eco Heat, in parteneriat cu austriecii de la Warmebetriebe, in cazul in care proiectul nu a fost definitiv ingropat?
Calculele CET si ale Primariei au fost doar extrem de partial corecte. Familiilor care au avut de plata facturi incarcate aberant iarna trecuta li s-ar putea parea mai rentabil sa-si cumpere o centrala cu banii pretinsi abuziv. Dar ceilalti ce fac? Si cum de a ajuns primaria sa imbratiseze solutia debransarii dupa ce a pledat toata iarna pentru continuarea in reteaua CET, care urma sa fie reabilitata si sa ne incalzeasca apartamentele?
Intrebari fara raspuns la capatul conductelor CET.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.