Gerurile Bobotezei

Gerurile Bobotezei

0 80


Ei da, uite ca au fost !


Da, dar tot nu-i bine, ca pe romanul devenit gomos in democratie nu-l mai multumeste nimic. El asteapta para aia malaiata sa-i cada-n gura, daca s-ar putea direct in stomac, in sunet de manele.


Daca tinerii nu stiu decat din auzite, sa le amintesc celor mai in varsta si care se vaita ca bocitoarele de profesie la mormant ca vremea le pricinuieste neplaceri, oricum ar fi ea, ce ierni erau prin anii ’50 sau ’60? Cand zapezile erau cat gardul si scartaiau zile intregi de la minus 10 grade in jos?


Zilele acestea a fost temperatura oarecum normala acestui anotimp, iar zapezi mari au fost si in trecut. Dar pe atunci inca nu eram obisnuiti sa ne umplem timpul cu teoria chibritului, cautand acarul Paun, in loc sa punem mana pe lopata si sa facem treaba.


Da, au fost localitati ramase izolate si fara curent electric. Acest lucru se intampla si in Germania, de pilda.


Da, au fost sosele inchise circulatiei, pentru ca pe timpul viforului utilajele de deszapezire nu mai faceau fata. Acest lucru se intampla si in Occidentul supertehnologizat, pana la potolirea urgiei.


Da, au fost aeroporturi inchise. Acest lucru se intampla frecvent in SUA, in asemenea ocazii.Cu aceleasi consecinte si acelasi haos. Cititi “Aeroportul” lui Arthur Hailey, roman scris dupa intamplari adevarate, sau urmariti sterile venite chiar ieri din America, unde vremea isi face de cap, producand aceleasi urmari, doar ca la scara mai mare, ca la noi.


Dar orientalul din noi, cu pretentiile facilitatilor? occidentale fara a da nimic in schimb, stie sa dea vina doar pe altii, fara sa-si vada barna din ochi.


Prin cele scrise mai sus nu doresc dezvinovatirea completa a celor ce nu au actionat intotdeauna cum trebuie – din nestiinta sau, mai degraba, comoditate – si a caror nerealizari le-am aratat in alte materiale.


Insa este cazul sa ne mai trezim si noi si sa luam si pildele pozitive din organizarea vietii in comunitatile spre care tindem sa ajungem.


?


Dan Bota ???

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.