Germania si Franta au iesit din recesiune

Germania si Franta au iesit din recesiune

0 164

Germania si Franta au iesit din recesiune, indica datele aferente celui de-al doilea trimestru al anului, publicate joi. Cele doua state reintra pe crestere economica mai devreme decat indicau analistii si factorii politici, relateaza Reuters.

O prognoza realizata de Reuters in randul economistilor prevedea pentru trimestrul al doilea o contractie de 0,3 procente deopotriva pentru Franta si Germania.
Produsul intern brut al Germaniei a crescut neasteptat cu 0,3 procente in trimestrul al treilea, marcand finalul celei mai adanci recesiuni de la cel de-al doilea Razboi Mondial si impulsionand sperantele de revenire.
Avansul trimestrial al economiei a fost sustinut de cresterea consumului public si privat si a activitatii din constructii si comert, a anuntat Biroul Federal de Statistica intr-un raport preliminar privitor la evolutia economica. In plus, scaderea importurilor a fost mai mare decat cea a exporturilor.
Produsul Intern Brut a scazut cu un ritm anual de 7,1% in al doilea trimestru, dupa ce in perioada ianuarie-martie s-a contractat cu 6,4%. In primul trimestru al acestui an, PIB a coborat cu 3,5% fata de ultimele trei luni din 2008, marcand cel de-al patrulea trimestru consecutiv de scadere. Guvernul german estimeaza ca in 2009 economia va scadea cu aproximativ 6%.

Ministrul francez al economiei: Noile date sunt surprinzatoare
Ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, a anuntat rezultate similare pentru acest al doilea trimestru – o crestere de 0,3%. „Noile date sunt surprinzatoare”, a declarat Lagarde pentru radio RTL. „Dupa patru luni de crestere negativa, Franta reuseste sa isi revina.” Datele oficiale publicate de institutul de statistica INSEE au confirmat spusele ministrului. Este o surpriza pentru analisti, investitori, dar si pentru guvernul de la Paris, transmite Reuters.
Comparativ cu jumatatea anului trecut, PIB-ul Frantei a scazut, pana la finele primului semestru din 2009, cu 2,4%, potrivit datelor preliminare ale INSEE.
Principalii factori care au sustinut cresterea economiei franceze in trimestrul al doilea sunt consumul, atat in sectorul public, cat si consumul populatiei, investitiile publice si exporturile.

Sursa: HotNews.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.