Geoana il sustine pe Antonescu

Geoana il sustine pe Antonescu

0 55

Geoana a declarat ieri ca l-ar sustine pe Antonescu pentru functia de premier, chiar si intr-un guvern fara prezenta PSD
Totodata, presedintele PSD, Mircea Geoana, afirma ca partidul sau este gata si pentru opoziþie si pentru guvernare, ca el crede ca liderul PNL, Crin Antonescu, ar fi un premier excelenta, fie al unui Guvern construit in jurul PSD, fie in jurul PD-L.
„Evident, Crin Antonescu este primul nume care mi se pare onorabil, nu are niciun fel de suspiciune de coruptie”, a spus Mircea Geoana.
Presedintele PSD a declarat ca vede o colaborare cu PNL si in opozitie, dar si la guvernare, si ca alianta dintre cele doua partide ar putea fi un „obstacol” in fata posibilitatii ca Romania sa devina un „stat autoritar”.
„Riscul de a avea puterea in mana unui singur om si riscul de a avea in tara asta o formula de republica de tip Belarus, cu un Parlament decorativ, cu un Guvern in buzunarul presedintelui si cu oamenii care au aratat ca nu au niciun fel de scrupule in a apasa pe butoanele de bani si butoanele de putere, reprezinta un pericol pentru democratia romaneasca. Deci intr-un fel aceasta echipa care s-a cladit intre mine si domnul Crin Antonescu sunt convins ca va reprezenta, indiferent de rezultatul alegerilor prezidentiale, o formula solida care sa asigure echilibrul democratic, sa asigure o voce rationala si lucida si care sa fie un fel de obstacol in fata tentatiei de a deveni un stat autoritar”, a spus Geoana.
Intrebat cum comenteaza ca PNL este invitat la guvernare de catre PD-L, Geoana a spus ca PNL are dreptul sa decida cea mai buna politica de aliante, dar ca el ar prefera continuarea colaborarii intre PSD si liberali.
„Fiecare partid si fiecare lider trebuie sa-si faca un calcul in functie de interesul propriului partid, dar eu indraznesc sa cred intr-un bloc consistent PNL – PSD in Parlament, de ce nu intr-o majoritate care sa dea Guvernul acestei tari Majoritatea am creat-o e adevarat, pentru Johannis initial, dar nu vad nicio dificultate sa avem o majoritate pentru un prim ministru liberal, de exemplu”.

Geoana a mai declarat ca liberalii au dreptul sa-si reanalizeze pozitia fata de PD-L daca li se ofera poziþia de premier, lucru pe care il considera putin probabil.
„Daca va fi o majoritate, alta decat PSD-ul, evident ca noi vom fi atunci in opozitie. Dar asta nu inseamna ca daca s-ar ajunge la o formula, care nu cred ca se va intampla, ca PNL sa primeasca din partea lui Basescu postul de prim ministru – nu cred ca Basescu va mai da vreodatã liberalilor o astfel de pozitie dupa experienta Tariceanu – as spune ca din doua rele, raul cel mai mic s-a produs. Sunt convins ca domnul Antonescu ar putea sa fie un excelent prim ministru al acestei tari, indiferent de formula de sustinere pe care ar avea-o”, a explicat liderul PSD.

Liderul PSD a mai precizat ca exclude intrarea la guvernare alaturi de PD-L si a reiterat ca preferinta PSD este pentru un guvern cu PNL si UDMR.
„Strategic vorbind, decizia noastra este una extrem de clara. Nu vom accepta sa intram piua a doua la o guvernare PD-L. Am avut noua luni de zile de experienta si ne-a ajuns pe vecie, acest lucru nu se va mai intampla. Iar din punct din vedere al preferintei noastre, este un Guvern cu o majoritate PNL-PSD-UDMR. Daca acest lucru este posibil, vom avea o majoritate si un Guvern de acest tip. Daca nu se va putea, vom vedea la momentul potrivit care este pozitia noastra”, a conchis Geoana.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.