Geoana despre viitorul coalitiei

Geoana despre viitorul coalitiei

0 93

Presedintele PSD si al Senatului, Mircea Geoana, nu-si propune neaparat sa schimbe actuala majoritate in caz ca ajunge presedinte, dar afirma ca, daca PD-L va continua sa fie loial doar actualului presedinte Basescu mai mult decat PSD, Parteneriatul pentru Romania nu-si va mai avea rostul.
Intrebat daca intentioneaza sa schimbe majoritatea guvernamentala, in caz ca devine presedinte, Mircea Geoana a aratat ca „nu orice alegere prezidentiala inseamna automat schimbarea unei majoritati”. Dupa prezidentialele din toamna „poti sa ai in vedere o recalibrare a respectivei majoritati, poti sa ai in vedere o noua majoritate”.
Geoana a mai precizat ca PSD si-a luat angajamentul de a intra „intr-o coalitie extrem de complicata” si ca intenþioneaza sa asigure o guvernare eficienta, dar ca testul acestei coalitii este loialitatea PD-L.
Adica ce, vrea sa spuna nu-i cunostea destul de bine pe acesti „colegi” de guvernare sau ca niste valtori curioase, iscate din senin, l-au impins pe acest drum? La fel de bine ar fi putut fi sef la Senat si impreuna cu liberalii, de pilda, si tot majoritate exista in Parlament

„Pentru mine, acest Parteneriat pentru Romania e un document pe care l-am semnat si vreau sa ma tin de el. Depinde si de partenerii nostri daca inteleg ca au o relatie cu PSD, si nu o relatie cu Traian Basescu. Si loialitatea PD-L-ului fata de acest Parteneriat pentru Romania este pentru mine testul decisiv. Dacã loialitatea PD-L este mai mare pentru Traian Basescu decat pentru aceasta majoritate, atunci aceasta majoritate nu mai are rost sa continue. Daca sunt fideli fata de acest angajament fata de Romania, evident acest lucru poate sa continue cu o recalibrare, tinand cont ca e un alt presedinte care influenteaza jocul politic. Raspunsul nu e la mine, desi presedintele are prerogative importante, raspunsul e la comportamentul PD-L si la modul cum isi respecta partenerul de coalitie si angajamentul in acest Parteneriat”, a sustinut Mircea Geoana.
Se pare ca Geoana se cam si vede viitorul presedinte al Romaniei, neglijandu-l pe Crin Antonescu. Dar, zic din convingerea acumulata prin comportamentul lui Basescu de cand s-a ajuns mahar, oricare din cele doua rele si chiar si al treilea, cu Vadim Tudor in acea postura, este mai bun decat marele rau Traian Basescu. Ramane de vazut ce vor aduce europarlamentarele.
Mircea Geoana a mai comentat si posibilitatea ca Traian Basescu sa devina premier daca pierde prezidentialele, sustinand ca un asemenea scenariu „de tip Putin” este putin probabil pentru ca putini fosti sefi de stat accepta o demnitate sub aceasta functie pierduta inainte de termenul constitutional, o arata si istoria.
„Dar varianta de tip Putin e o teza neserioasa. Nu suntem Rusia si nu avem acel tip de control politic asupra tarii si, in al doilea rand, este neserios pentru ca Traian Basescu si-a epuizat proiectul politic de presedinte si ar fi nefiresc sa-si propuna asa ceva (sa fie premier, n.a)”, a mai aratat presedintele Senatului.

Liderul social-democrat le-a mai recomandat celor de la PD-L sa se elibereze de Traian Basescu daca doresc sa aiba un viitor in politica.
„Cei de la PD-L sunt intr-un risc strategic major pentru viitorul partidului lor. Sunt atat de dependenti de Traian Basescu, incat in clipa in care Basescu dispare – si dispare in cateva luni de zile – acest partid, daca nu revine rapid pe propriile picioare si pe propriul creier si raman in continuare aceasta trupa de yesmani care citesc, cum citea doamna Anastase, un text venit de nu ºtiu unde, iswi semneaza desfiintarea Daca cei de la PD-L doresc sa aiba un viitor politic pe termen lung, ca partid important in Romania, trebuie sa invete ca exista viata si dupa Traian Basescu si sa invete sa fie pe picioarele lor”.

Geoana a mai ironizat si atacurile celor de la PD-L impotriva sa, in special cel al Robertei Anastase, spunand ca este flatat de acest atac din partea unei doamne de acel calibru. El continua: „De asta, intr-un fel, e putin comic: mai da Geoana un mic atac la Traian Basescu, ceata lui Pitigoi sare toata in apararea lui Traian Basescu”.

In ceea ce-l priveste pe Traian Basescu, presedintele PSD a sustinut ca seful statului este incapabil sa faca fata cerintelor functiei sale.
„Nu a reusit nicio secunda, poate a fost o data sau de doua ori cand a incercat sa se ridice deasupra faptului ca este un simplu politician sef de partid. Este un om politic care este incapabil sa inteleaga ca exista un echilibru al puterilor intr-un stat si este obsedat sa fie singurul jucator, el centreaza, el da cu capul. Dar obsesia asta aproape maladiva de putere absoluta, de a controla totul, de a fi centrul atentiei, intotdeauna da prost pentru un sef de stat”, a încheiat presedintele Senatului.
Citind aceste declaratii poti gandi ca, in sfarsit, a spus si Geoana niste adevaruri de necontestat. Chiar si infocatii pedelisti – poate mai ales acestia, daca nu sunt batuti in cap – nu pot nega, macar in sinea lor, adevarul spuselor, probabil asteptate mai de mult, din indiferent ce parte a spectrului politic.
In context se mai poate consemna riposta moale si de calitate slaba, copilareasca, a pedelistilor. Iar urmatoarele saptamani se arata interesante in spectacolul circului politic.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.