Geoana: Basescu trebuie sa vada noua majoritate din Parlament

Geoana: Basescu trebuie sa vada noua majoritate din Parlament

0 144

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat sambata ca, dupa o eventuala demitere a Guvernului Boc in urma motiunii de cenzura, PSD si PNL vor merge la Traian Basescu sa anunte ca au o majoritate in Parlament si ca propun formarea unui Executiv de specialisti care sa guverneze pana dupa prezidentiale.
„Vom merge in principal catre PNL, al doilea partid mare din opozitia actuala din Parlamentul Romaniei, si vom propune crearea unei majoritati in Parlament, pentru ca avem 54-55 la suta din numarul de voturi din Parlament, care sa sustina un guvern de foarte buni specialisti si care sa se ocupe de asigurarea unui climat corect al derularii alegerilor prezidentiale si care sa faca o politica foarte competenta in zona economica. Pentru aceste 60 de zile pana la turul II – pentru ca va fi un guvern pana la 6 decembrie – inclinatia pe care o am este aceea de a spune ca mai degraba tehnocrati de foarte buna calitate”, a declarat liderul PSD, la postul public de televiziune.
Bun, si cam ce minuni crede domnul Geoana ca pot face acesti specialisti de inalta calificare in 60 de zile? Si dupa aia o dam iar pe politica, indiferent daca Basescu pica sau nu?
„Un astfel de Guvern, care sa nu aiba o miza politica imediata in aceste alegeri ar reprezenta o solutie si am sa avansez celor de la PNL ideea de a avea practic o majoritate in Parlament cu care sa propunem un Guvern de foarte buni specialisti, cu un prim ministru un om de calitate, care sa aiba credibilitate publica”, a adaugat liderul social-democrat, refuzand sa dea nume de posibili premieri, spunand ca aceste detalii se vor afla „dupa ce ajungem la un punct de vedere comun cu cei de la PNL”.
Liderul social-democrat a mai sustinut ca un Guvern de tehnocrati ar fi „bine primit” in exterior, chiar si de FMI si CE. Geoana a dezvaluit ca va avea o discutie pe acest subiect cu delegatia FMI si CE care va veni in curand la Bucuresti.
Dar pana acuma ce s-a asteptat, mai ales ca se cunostea calitatea unor ministri pedelisti din mandate anterioare?
Geoana a estimat ca Executivul de dupa prezidentiale ar trebui sa aiba dreptul sa elaboreze bugetul pe 2010.
„In discutiile cu FMI si cu CE, voi avansa sugestia ca un potential viitor presedinte al Romaniei, ca viitorul Guvern sa aiba cuvantul decisiv. Si nu vad o dificultate ca intr-o eventuala sesiune extraordinara, daca nu se poate pana de Craciun – cand se instaleaza Guvernul – in ianuarie la inceput, sa fie aprobat noul proiect de buget”, a mai afirmat presedintele PSD.
Este drept, totul suna frumos si, cel putin in teorie, ar merge ca uns. Dar, de-a lungul celor 20 de ani de democratie, au fost atatea si atatea ocazii de a se pune in practica asemenea idei si nu s-a facut nimic si tot politicul a avut prioritate, cu toate urmarile, incat mi-e greu sa cred tocmai acuma vor veni schimbarile in bine dorite, mai ales daca Basescu scapa in al doilea mandat.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.