Geneva – Large Hadron Collider repus in functiune

Geneva – Large Hadron Collider repus in functiune

0 277

Cel mai mare accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC), a fost repus in functiune vineri, dupa o defectiune electrica ce a determinat oprirea sa, a anuntat Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara (CERN), citata de AFP.
Problema afectase sistemul de racire a magnetilor de mare putere, responsabili cu dirijarea fasciculelor de particule in tunelul de 27 de kilometri, aflat la 100 de metri sub pamant.
Purtatorul de cuvant al CERN, James Gillies, a declarat ca un transformator de 30 de tone din sistemul de racire s-a defectat joia trecuta (11 sep 2008), fiind nevoie de aproximativ o saptamana pentru inlocuirea sa si readucerea temperaturii la nivelul necesar.
Magnetii din LHC sunt raciti pana la minus 271 de grade Celsius, o temperatura mai scazuta chiar si decat cea din spatiu.
Cu ajutorul LHC, despre care se spune ca va recrea conditiile existente in momentul Big Bang-ului, oamenii de stiinta spera sa exploreze cele mai mici particule existente in Univers pentru a afla noi lucruri despre materie si formarea sa.
Specialistii il numesc cel mai mare experiment realizat vreodata: au fost nevoie de 20 ani pentru construirea LHC, de aproximativ 6.000 de cercetatori din 80 de tari si de nu mai putin de 3,76 miliarde de euro.
Se asteapta ca in punctul culminant al experimentului LHC sa genereze 600 de milioane de coliziuni pe secunda, lucru ce ar putea facilita nasterea unor particule niciodata observate pana in prezent, printre care si bosonul Higgs, supranumit „particula a lui Dumnezeu”.
Exista voci care spun ca experimentul ar putea avea un rezultat catastrofal, si anume sfarsitul lumii. Oponentii cer ca LHC sa nu fie pornit intrucat ar putea genera gauri negre ce vor distruge Pamantul.
Reprezentantii CERN au negat riscul aparitiei gaurilor negre – versiuni subatomic ale stelelor cazatoare, care au o gravitatie atat de puternica incat pot atrage inauntru planete si alte stele – precizand ca experimentul nu va produce altceva decat o cantitate uriasa de informatii si va revolutiona lumea fizicii.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.