Genetic, secuii sunt mai apropiati de romanii din jur, decat de maghiarii...

Genetic, secuii sunt mai apropiati de romanii din jur, decat de maghiarii din Ungaria…

0 819

Desigur istoricii maghiari incearca sa atribuie ungurilor o origine hunica… tocmai pentru a impinge inceputurile maghiare in timpul lui Attila.
Mai mult, nici ungurii nu-s hunii… și acesta ascendenta este clamata iar pentru a impinge inceputurile maghiare in timpurile lui Attiladar e fals...
E adevarat ca maghiarii, ca ramura fino-ugrica de pe Volga, au venit in contact atit cu hunii cat si cu alte popoare turcice
Asta insa nu-i face pe ei… mai huni, si nici pe secui… mai maghiari! Ei vin abia pe la anul 900 si nu in timpul lui Attila si vin ca fino-ugrici…. Secuii aveau un cantec al lor…abia dupa 1990 l-au preschimbat… cica in imn.
Steagul e tot o inventie recenta, ba chiar heraldic vorbind, e gresit…  
Apoi s-au facut teste, ADN, masuratori pe craniu etc…

Ce sa vezi: la multe grupuri de populatii secuiesti e clara o descendenta slava, cumana, pecenega…
Genetic, secuii sunt mai apropiati de romanii din jur decat de maghiarii din Ungaria… Care-i iubesc cumva… ca sarea-n ochi!   

Secuii... „sunt la Budapesta, văzuți  ca rromi”
Si nu doar in Ungaria, dar si de catreo parte a elitelor maghiarii din Transilvania! Atunci de ce  in Romania, secui sunt  folositi varful de lance al … autonomiei maghiarimii, daca tot au împrumutat suficient din organizarea comunitară a Legii Valahe,( Lex, Antiqua Vallachorum)?
Și încă ceva; până nu de mult puteai găsi rămășițe /relicve (nu puține) ale unor biserici de lemn, ortodoxe, în sate unde azi nu mai găsești decat cativa români care-si mai vorbesc limba doar in biericile romanesti. Gâci gâcitoare??
Important este ce spun secuii despre ei înşişi, dar important este si ce spun miturile lor fondatoare. Pana acum ungurii nu acordau prea mare importanta secuilor, ei au devenit importanti in politica nationalista maghiara a lui Orban prin faptul ca exista o populatie preponderenta in trei judete din Transilvania.
Prin ei, adica prin secuii si cu ajutorul lor se poate cere autonomia teritoriala, secuii devenind o unealta de manipulare in mana guvernului ungar si a lui Orban in special !   
Da, asa cum scrie Florin Trandafir romanii intre ei nu au avut  nici o confruntare sau disputa; si mai mult, ardelenii au invatat de-a lungul timpului sa nu se increada in unguri!  
Secuii de-a lungul secolelor s-au luptat cu maghiari şi austrieci, dar numai accidental impotriva românilor… 
Pelerinajul anual de la Şumuleu era, inainte de 1989, o comemorare a luptei  si jertfelor secuilor impotriva politicii de dominatie a armatelor austro-maghiare. Pe de alta parte, când s-au implinit 500 de ani de la Rascoala țăranilor secui si români sub conducerea lui Gh.Dozsa, sfârșită cu uciderea prin torturi groaznice a conducatorului – nobilul secuian  G. Dozsa. Chiarmaghiarimea din Transilvania a evitat sa comemoreze evenimentul… fiind vorba de  mii si mii de victime, atat secui, cât ăi români !

La recensămintele din 2002 si din 2011, datorită presiunilor de la Budapesta, doar câteva sute de persoane s-au mai declarat secui… 
Această înseamnă că procesul asimilării lor de către maghiari este aproape complet… pentru ca la alegeri sa nu se „imparta” voturile in favoarea romanilor!! 
Dumnealui, „politicianul” ungur din România, mai bine s-ar ocupa de drepturile secuilor din fosta Ungarie si de modul cum grofii profitau de ei, decit sa tot scrie și să vorbească despre „tratamentul” secuiului din tara Ardealului!! 
Pelerinajul de la Sumuleu a fost si trebuie sa ramna o sarbatoare a maghiarilor crestini de pretutindeni. La pelerinaj participa pelerini maghiari din Europa catolica, dar mai  ales din Ardeal si Ungaria, carora li se sugereaza ca numai „uniti impotriva romanilor” nu vor fi asimilati.(!?)
Despre maghiari si Secui s-au scris multe si încă se vor scrie, cea ce denota ca acest neam inca exista si va exista si in viitor. In doua-trei secole de aspră stăpânire catolica austro-ungara, secuii nu au putut fi, nici macar religios asimilați definitiv, si asta ii întărâta pe unii.
Alții vizitatori la Sumuleu se simt in secuime bine primiti si tratați ca atare. Poate UDMR sa explice citatul „ Mai târziu s-a datorat succesul, 
statuii făcătoare de minuni, care i-a înzestrat pe secuii din zonă cu forţă şi curaj, reuşind să învingă de Rusalii oastea protestantă a lui Sigismund.
În sâmbăta de Rusalii vin pelerinii din toate colţurile lumii… dar nu impotriva romanilor, oameni buni! 

La Șumuleu, la origine se sarbatorea rezistenta catolică in fata ostirilor reformate. Statuia din lemn sculptat a fecioarei Maria a jucat un rol ca simbol al rezistentei. Acest fapt se sarbatorea la Rusalii si nu altceva
Abia dupa 1990
 in numele ecunemismului este declarata incă sarbatoare a maghiarilor de pretudindeni...

Știm  desigur, e si multa ipocrizie in sarbatoarea asta intrucât reformatii au incercat să-i asimileze pe secuii catolici… nu pe romani; Acum e un fel de sarbatoare a tuturor, desi e putin comic… Vin desigur chiar și ceangaii …
Sensul sarbatorii de dupa 1990, deturnat politic, este foarte recent
.

Sa lasam dezinformarea si minciuna. Conteaza sensul inițial cum se serba înante de 1918… (InfoNet)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.