Generalul Wesley Clark: ISIS servește interesele geostrategice ale Turciei și Arabiei Saudite!

Generalul Wesley Clark: ISIS servește interesele geostrategice ale Turciei și Arabiei Saudite!

0 352
Fostul comandant suprem al forțelor NATO, generalul Wesley Clark, a explicat de ce existența Statului Islamic ajută din punct de vedere geostrategic state sunnite, ca Turcia și Arabia Saudită, contracarând Iranul, Siria, și Irakul, puterile șiite din regiune.
Să încercăm să fim foarte clari: ISIS nu este doar o organizație teroristă. Este o organizație teroristă sunnită. Asta înseamnă că îi ia în vizor pe șiiți. Și asta înseamnă că servește intereselor Turciei și Arabiei Saudite, chiar dacă reprezintă o amenințare pentru ele”. Declarația ii aparține generalului american  Wesley Clark, fost comandant suprem al forțelor NATO între anii 1997-2000 și a fost făcută într-un interviu pentru CNN.
Clark susține că Statul Islamic rămâne extrem de necesară din punct de vedere geo strategic pentru Turcia și Arabia Saudită, state sunnite, în lupta lor pentru putere cu țările șiite.
Mai precis, cu Irakul, Siria și Iranul. „Aici nu e vorba de băieți buni sau băieți răi. Este pur și simplu o luptă pentru putere, pentru viitor, în Orientul Mijlociu”, a adăugat Clark.
Nici Turcia, nici Arabia Saudită nu vor o axă Iran-Irak-Siria-Liban, care să izoleze Turcia și Arabia Saudită și să le scoată din joc”, a mai spus generalul american.
Întrebat de reporterul CNN dacă acuzațiile președintelui Vladimir Putin la adresa Turciei, potrivit cărora Generalul american Wesley Clark: ISIS servește interesele geostrategice ale Turciei și Arabiei Saudite Ankara îi ajută pe teroriștii ISIS, sunt reale, Clark a răspuns: „A circulat mereu ideea că Turcia susține ISIS într-un anume fel. Știm că turcii au permis tranzitarea țării de către jihadiști. Și că sunt unii care achiziționează petrolul pe care îl vinde ISIS, traversând granița turcă, dar Turcia nu recunoaște”.
Putin acuză Turcia că sprijină teroriștii, dar adevărul este că și el îi sprijină pe teroriști. Vreau să spun că tacticile folosite regimul Assad sunt tactici teroriste”, a explicat generalul american.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.