Gem de macese – produs traditional din comuna clujeana Sancrai

Gem de macese – produs traditional din comuna clujeana Sancrai

0 265

Celebra pentru turismul rural, comuna clujeana Sancrai este recunoscuta pentru un produs extraordinar pe care intentioneaza sa-l breveteze drept “marca proprie”. Este vorba de gemul de macese.
O multime de sancraieni se ocupa cu recoltarea si prepararea maceselor care cresc in zona deluroasa apropiata localitatii. Andrei Gheorghe Poka, primarul din Sancrai, ne-a declarat ca traditia pentru culegerea si prepararea maceselor este straveche in comuna de langa Huedin. „Vrem sa pregatim documentatia pentru a inregistra ca produs traditional pasta de macese de Valea Calatei, ca sa o putem prezenta intr-o forma adecvata turistilor”, ne-a declarat primarul Andrei Gheorghe Poka.
Turismul din aceasa zona a tarii este bine dezvoltat, dat fiind faptul ca aici functioneaza aproape 50 de pensiuni agroturistice, dar si o agentie de profil, care aduce cu predilectie turisti din Ungaria, atrasi de traditiile de pe Valea Calatei.
Miile de turisti care viziteaza anual comuna de la poalele Apusenilor sunt serviti cu gem de macese la micul dejun, dar si la pranz, cand pasta dulce-acrisoara este impachetata in clatite delicioase.
De sute de ani, sarcinile pentru prepararea gemului sunt foarte clar impartite. Copiii si tinerii culeg fructele, iar femeile rezolva restul activitatii. Fructele se separa de seminte si se fierb, iar pasta rezultata se trece prin sita si se coace in cuptoare traditionale. La fierbere se adauga zaharul, in proportie de jumatate din greutatea fructelor. Pasta rezultata trebuie sa fie nici foarte zemoasa, dar nici prea tare, pentru a se putea unge usor pe paine sau pe clatite.
„Obiceiurile din Sancrai, portul dar si traditiile culinare – printre care si gemul de macese – sunt secretul succesului turistic al comunei”, a conchis primarul Andrei Gheorghe Poka.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.