Gazul rusesc este inca departe!

Gazul rusesc este inca departe!

0 151

Concernul rus Gazprom a anuniat marii reluarea livrarilor de gaze naturale pentru Europa, via Ucraina, dupa sase zile de intrerupere, primele iari care ar fi trebuit sa beneficieze de gazul rusesc fiind Republica Moldova, Turcia si statele din Balcani.
Singura comunicare oficiala din partea Gazprom, potrivit careia s-ar fi reluat furnizarea gazelor catre Europa, adresata autoritaiilor romane a venit marii dimineaia, la ora 10,15, potrivit declaraiiilor ministrului Economiei, Adriean Videanu.
Rusia a deschis robinetul la gaze la staiia de pompare din Sudja (regiunea Kursk), la 10,15 (ora Moscovei), 9,15 ora Bucurestiului. Primul debit a fost de 76,6 milioane de metri cubi de gaze.
Ulterior, Gazprom a anuniat ca Ucraina a blocat toate aciiunile pariii ruse privind restabilirea tranzitului de gaze spre Europa, lucru confirmat de autoritaiile de la Kiev, care au recunoscut marii ca blocheaza tranzitul gazelor naturale rusesti spre Europa, din cauza „condiiiilor inacceptabile de tranzit” impuse de grupul rus Gazprom.
Romania importa gaze naturale exclusiv din Rusia, prin intermediul mai multor companii precum Imex Oil, Conef, Wintershall.
Importurile sunt realizate prin doua puncte, respectiv Isaccea 2 si Mediesul Aurit. Din debitul total de gaze livrat Romaniei, aproximativ 70-75 la suta era livrat prin Isaccea 2 si restul prin Mediesul Aurit.
Inainte de aceasta criza a gazelor, Romania importa din Rusia aproximativ 10 milioane metri cubi de gaze naturale pe zi.
Livrarile de gaze naturale din Rusia au fost sistate miercuri, 7 ianuarie, cand a fost oprita si alimentarea prin punctul Mediesul Auriu, dupa ce, cu o zi inainte, Gazprom a stopat alimentarea cu gaze prin punctul Isaccea 2.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.