Gazul romanesc impreuna cu cel maghiar

Gazul romanesc impreuna cu cel maghiar

0 60

Comisarul European pentru Energie, Andris Piebalgs, a salutat, marti, acordul semnat recent de compania romana Transgaz SA Medias si compania ungara FGSZ referitor la interconectarea sistemului de transport de gaze naturale din Romania si Ungaria, prin construirea conductei Arad-Szeged, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.
Potrivit executivului comunitar aceasta conducta va intari securitatea regionala a aprovizionarii prin crearea unei legaturi care nu depinde de o a treia tara. In plus conducta Arad-Szeged va demonstra ca statele UE pot sa-si imbunatateasca securitatea energetica interna.
”Acesta este primul pas concret in directia unei retele europene integrate de gaze naturale si in statele membre europene din Europa Centrala. In plus prin interconectarea a doua sisteme care pana acum nu aveau legatura, conducta va permite dezvoltarea pietei interne si va intari securitatea aprovizionarii in regiune”, a apreciat Comisarul Andris Piebalgs.
Potrivit acordului semnat la 1 iulie de Transgaz SA Medias si compania ungara FGSZ, fiecare parte semnatara a va suporta costurile si cheltuielile aferente proiectarii si constructiei, operarii si intretinerii conductei pe teritoriul tarii sale. Pe teritoriul Romaniei, conducta de interconectare va avea o lungime de aproximativ 62 de kilometri, intre punctul de conectare Horia (langa Arad) si punctul de frontiera Csanadpalota (Nadlac) de la granita dintre Romania si Ungaria. Din cei 62 de kilometri de conducta de pe teritoriul Romaniei, a fost deja construit un tronson de 36,7 kilometri intre localitatile Horia si Pecica.
Capacitatea maxima de transport a conductei de interconectare este de 4,4 miliarde metri cubi/an, corespunzator unui debit mediu pe ora de 500.000 metri cubi. Data planificata pentru finalizarea conductei pe teritoriul Romaniei si inceperea operarii comerciale este de 18 luni de la data semnarii actului, respectiv 1 ianuarie 2010.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.