Gazprom a dat la pace cu Naftogaz

Gazprom a dat la pace cu Naftogaz

0 56

Gazprom a incheiat miercuri un acord cu societatea ucraineana Naftogaz prin care Kievul va cumpara in 2010 mai putine gaze naturale decat se angajase initial, anunta AFP. Acest compromis indeparteaza spectrul unui nou razboi al gazelor naturale intre cele doua tari, asa cum s-a intamplat la inceputul acestui an.
„In conformitate cu amendamentele din contractul semnat de cele companii la inceputul lui 2009, volumul de gaze naturale pentru 2010 este stabilit la 33,75 miliarde de metri cubi”, precizeaza grupul rus, intr-un comunicat de presa.
Potrivit acordului initial, Gazprom urma sa vanda societatii ucrainene 52 de miliarde de metri cubi de gaze.
Prin acordul convenit miercuri, Naftogaz nu va fi sanctionat financiar pentru volumul mai mic de gaze naturale consumat in 2009.
Kievul a cumparat mai putine gaze decat se angajase, din cauza crizei economice care a provocat o reducere drastica a cererii. Or, Naftogaz este obligat printr-o clauza contractuala sa achite o anumita cantitate de gaze, chiar daca importa mai putin, sau sa plateasca penalitati foarte aspre.
Potrivit presedintiei ucrainene, aceste penalitati ar fi putut ajunge la 8,5 miliarde de dolari in 2009.
Tariful la tranzitul gazelor naturale ruse pe teritoriul Ucrainei in 2010 va creste, comparativ cu 2009, cu aproximativ 60%, a anuntat luni seful societatii ucrainene Naftogaz-Ucraina, Oleg Dubina, citat de ITAR-TASS.
Vladimir Putin preciza ca Rusia a acceptat sa reduca volumele de gaze care trebuiau achitate de Kiev fara sa impuna penalitati si sa creasca cu 60 % tariful pentru tranzitul gazelor rusesti spre UE via Ucraina.Raporturile ruso-ucrainene in domeniul gazelor sunt urmarite foarte atent de UE, care s-a confruntat in ianuarie cu o perioada lunga de intrerupere a livrarilor de combustibil, in urma disputelor dintre Kiev si Moscova.
Un sfert din gazul consumat in UE provine din Rusia, 80% din acest volum tranzitand Ucraina.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.