Gaudeamus – Monumentele UNESCO din Romania

Gaudeamus – Monumentele UNESCO din Romania

0 235

Albumul “Monumente UNESCO din Romania”, aparut la Editura baimareana Proema, a fost lansat, joi, la Targul de carte Gaudeamus 2008, eveniment ce se desfasoara in perioada 19 – 23 noiembrie, la pavilionul ROMEXPO din Capitala.
Albumul cuprinde, in texte si imagini, toate cele 31 de monumente din patrimoniul mondial aflate pe teritoriul tarii noastre, prefata lucrarii fiind semnata de criticul literar Nicolae Manolescu, care este si reprezentantul Romaniei la UNESCO.
De altfel, Manolescu a calificat aceasta lucrare ca fiind o remarcabila opera de arta, o modalitate convingatoare de promovare a patrimoniului cultural romanesc in lume si o lucrare care ar trebui promovata de toate institutiile statului.
Albumul este coordonat de Emanuel Peterliceanu, care, alaturi de Gabriel Herea, a semnat si textele ce insotesc imaginile monumentelor UNESCO.
In cele aproximativ 300 de pagini ale lucrarii, sunt prezentate, in imagini si cuvinte, locuri precum Manastirea Horezu, bisericile pictate din nordul Moldovei, bisericile fortificate din Transilvania, bisericile de lemn din Maramures, centrul vechi istoric din Sighisoara sau Delta Dunarii.
“Este o realizare deosebita, in primul rand prin faptul ca prezinta cititorilor aceasta crema a valorilor cu ecouri pe plan universal. Parintele Patriarh, avand in fata aceasta carte, o privea cu foarte multa incantarea, trecea in revista toata aceasta pleiada de monumente”, a declarat consilierul patriarhal preot Florin Serbanescu, prezent la lansare.
Consilierul patriarhal a mai precizat ca Patriarhul Daniel, uitandu-se pe lista cu monumente din album, spunea ca sunt foarte frumoase, dar ‘noi, romanii, am merita sa incercam sa impunem mai multe decat ce avem acum pe lista UNESCO’. Preotul Florin Serbanescu, a amintit, cu acest prilej, si de celebrele biserici din zona Hategului – monumente crestine deosebite, mentionand ca ‘dintre cele trei provincii romanesti, a avut fiecare valorile sale’.
“Maramuresul sau Baia Mare sunt niste puncte importante pe harta culturala a Romaniei”, a precizat profesorul Razvan Voncu, justificand aparitia acestui volum la o editura baimareana.
Joi, la standul editurii Proema din pavilionul ROMEXPO, a avut loc o serie de lansari de carte, pe langa albumul dedicat monumentelor UNESCO fiind lansate si alte titluri, printre care “Asimetria durerii” de Adam Puslojic, “Franturi de visuri spulberate” de Mazen Rifai, “Sociologia reductiei la esential” de Petru Panzaru, “Calatoria ingerului prin Nord” de Gheorghe Parja si albumul “Biserici de lemn din Maramures”.
La eveniment au participat, consilierul patriarhal Florin Serbanescu, acadmeicianul Adam Puslojic, profesorul Razvan Voncu si redactorul sef al revistei “Familia Romana” din Maramures – Teodor Ardelean.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.