Gata cu scutirile de impozit. Guvernul trece la colectarea agresivă

Gata cu scutirile de impozit. Guvernul trece la colectarea agresivă

0 397

Pentru că nu a putut să impună în fața liberalilor impozitarea progresivă, PSD a ales să urmeze direcțiile indicate de Consiliul Fiscal. Astfel, vor dispărea scutirile de impozite din zonele IT și construcții, dar și cele anunțate în agricultură și industria alimentară. Totodată, profitând de numărul mare de vile construite de români, mai ales cei care lucrează în afara țării, Guvernul a decis să crească sumele obținute din impozitele pe aceste clădiri.
Deși s-au bătut cu pumnul în piept că nu vor renunța la introducerea impozitării progresive, dat fiind că ea este practicată în toate țările europene, social-democrații au făcut pasul înapoi. O impozitare progresivă ar fi însemnat să dea o gură de oxigen marii majorități a românilor, care se zbat în sărăcie, și să ciuntească puțin din veniturile exagerate ale bugetarilor, în primul rând.
O măsură de echitate socială, pe care liberalii nu au vrut-o sub nicio formă. Astfel, coaliția țintește acum majorarea TVA-ului la băuturile răcoritoare, pe motivul absurd că ar avea mult zahăr și dăunează sănătății, determinându-i pe români să plătească mai mult pentru acestea.
O altă măsură luată în calcul este creșterea impozitului pe clădiri în funcție de zonă și de materialele folosite la construcția acestora.
Pe al doilea considerent, de majorarea impozitului vor scăpa doar casele din chirpici, așa că birul va fi pus tot amărâților care și-au făcut case din BCA sau cărămidă.
Diminuarea plafonului de scutire de impozit, discutată în coaliție, va scădea și ea salariile din mai multe sectoare, lovind din nou în populația ajunsă la limita subzistenței.
În fapt, măsurile Coaliției par să fi fost copiate, dacă nu s-a întâmplat invers, din analiza Consiliului Fiscal, care concluziona că în România se poate obține un spor considerabil de venituri fiscale/bugetare printr-o colectare mai bună și prin reducerea noianului de excepții și portițe de optimizare în regimul fiscal, care îl fac profund inechitabil.

Privilegii și inechități
Unul dintre avantajele clamate ale cotei unice de impozitare (pierdut în timp prin numeroase exceptări și derogări) este tratamentul fiscal similar aplicat contribuabililor, susținea Consiliul Fiscal. ”Tocmai de aceea, reforma fiscalității ar trebui să înceapă prin corectarea numeroaselor privilegii și inechități în taxare, astfel încât impozitarea să fie uniformă și proporțională, indiferent de natura activității și de forma de organizare a acesteia. Acest principiu este susținut de cercuri largi din comunitatea de afaceri”, se arată în analiza economiștilor de la Consiliul Fiscal.
Astfel, eliminarea scutirilor și tratamentelor discriminatorii, îndeosebi la impozitul pe profit, la impozitul pe venit și la contribuții de asigurări, precum și creșterea unor rate de impozitare (mai ales la impozitele de mediu și cele pe proprietăți) ar aduce o creștere a veniturilor fiscale cu peste 2,5% din PIB.

Urmează HoReCa
Analiza Consiliului Fiscal, pe care coaliția pare că și-a însușit-o, țintește și scutirile acordate industriei hoteluri și restaurante (HoReCa). Potrivit acesteia, pentru companiile medii și mari care operează în acest sector, impozitul pe profit a fost eliminat în 2016 (începând cu 2017) și înlocuit cu un impozit specific, derizoriu în cele mai multe cazuri. Măsura a fost adoptată în plin boom (2016), iar sectorul HoReCa a beneficiat concomitent în aceeași perioadă și de reducerea de TVA de la 19% la 9% (2015) și, ulterior, la 5% (2017), cât și de impulsionarea creșterii consumului din domeniu prin acordarea tichetelor de vacanță.

Sursa: national.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.