Gata cu afacerile statului pe banii cetățenilor! Permisul de conducere, valabil 15...

Gata cu afacerile statului pe banii cetățenilor! Permisul de conducere, valabil 15 ani

0 31

Parlamentarii cer, în unanimitate, valabilitatea de 15 ani a permisului auto, așa cum este prevăzut și în legislația UE. Din preschimbarea permisului o dată la 10 ani, statul român câștigă peste 700 milioane de lei.
Totodată, clinicile medicale, în marea lor majoritate private, încasează de la cetățeni peste 1,6 miliarde de lei pe fișele medicale obligatorii. În același timp, propunerea legislativă reduce drastic valabilitatea permiselor de conducere pentru persoanele cu vârste de peste 70 de ani
Începând cu data de 19 ianuarie 2013, conform unei Directive a Parlamentului European şi a Consiliului privind permisele de conducere (reformată), permisele eliberate de statele membre pentru categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE pot avea o valabilitate administrativă cuprinsă între 10 şi 15 ani, se arată în expunerea de motive a unui proiect de lege semnat de parlamentari din toate partidele politice. Astfel, aceștia cer implementarea în România a valabilităţii administrative de 15 ani a permiselor de conducere din categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE.
„La data de 31.12.2021, numărul românilor care deţineau un permis de conducere era de 8.298.956 de persoane, din care 8.209.017 de persoane cu permise de conducere vehicule categoria B.
Tariful pentru eliberarea permisului este în valoare de 89 de lei, iar tariful pentru controalele medicale în vederea întocmirii fişei medicale obligatorii este între 150 şi 200 de lei, în funcţie de clinică. De asemenea, mai sunt costuri pentru copiile documentelor solicitate de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Astfel, prin creşterea valabilităţii administrative a permiselor de conducere, fiecare din cei peste 8 milioane de cetățeni va beneficia de o reducere a cheltuielilor ocazionate de reînnoire a permisului de conducere cuprinsă între 259 lei şi 309 lei”, arată parlamentarii.

Timp pierdut
Inițiatorii proiectului de act normativ semnalează că orice persoană care deţine un permis de conducere şi trebuie să-l reînnoiască este obligată să aloce mai multe zile pentru această activitate. Astfel, pentru efectuarea controalelor medicale în vederea întocmirii fişei medicale obligatorii sunt necesare 2-3 zile.
După ce a fost completată fişa medicală, urmează programarea la Direcţia Regim Permise de Conducere şi înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) pentru depunerea dosarului cu documentele necesare reînnoirii permisului de conducere, iar după aceea se mai pierde o zi pentru depunerea actelor la sediul DRPCIV.
În plus, conform datelor MAI, anul acesta au expirat 450.000 de permise de conducere, la care se adaugă alte zeci de mii de permise noi, fapt care va conduce o supraaglomerare a sediilor DRPCIV din țară, susțin parlamentarii.

Controale medicale la doi ani
Potrivit proiectului de lege, valabilitatea administrativă a permiselor de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE, deţinute de persoane cu vârsta de 70 de ani şi peste această vârstă, va fi de 5 ani, iar pentru persoanele de 80 de ani și peste această vârstă, de doar doi ani.
„În România sunt înregistrați peste 820.000 de conducători de autovehicule cu vârste mai mari de 71 de ani. Medicii atrag atenţia că vârsta înaintată ar putea avea efecte grave asupra capacităţii lor de a conduce.
Cu trecerea timpului, aproximativ o treime dintre persoanele cu vârste cuprinse între 65 şi 74 de ani se confruntă cu pierderea auzului, iar aproximativ jumătate dintre cei peste 75 de ani au această problemă.
Apare, de asemenea, scăderea vederii nocturne si a acuităţii vizuale. Conform datelor medicale, aproximativ 20 din 100 de cetăţeni cu vârste cuprinse între 65 şi 74 de ani și peste 50 din 100 dintre cei peste 74 de ani au au cataractă, existând și pericolul infarctului miocardic la volan”,
se precizează în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Sursa: national.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.