Gasca din buchetul de trandafiri

Gasca din buchetul de trandafiri

0 145

In urma ramanerii vacante a postului de ministru la Ministerul Administratiei si Internelor si la propunerea de numire in acest post a vicepremierului Dan Nica, s-au cam iscat anumite valuri in balta guvernamentala, Constitutia aruncand o pietricica in ea.
Astfel, Guvernul a trebuit sa ceara Parlamentului organizarea unei sedinte comune pentru aprobarea numirii lui Dan Nica si ca vicepremier, si ca ministru al MAI.
Necesitatea aceastei sedinte comune rezulta din Hotararea Parlamentului nr.31/2008, care prevede ca „functiile de vicepremier si de ministru al Ministerului Administratiei si Internelor sunt prevazute in mod distinct, fiind in prezentza a doua functii in cadrul Cabinetului.”
Solicitarea a fost trimisa de Guvern in scris Legislativului. In aceasta se spune:
„Avand in vedere faptul ca, prin propunerea formulata, se schimba structura Guvernului, adresam rugamintea de a dispune masurile necesare in vederea organizarii unei sedinte comune a Camerei Deputatilor si a Senatului pentru obtinerea aprobarii Parlamentului in ceea ce priveste numirea domnului Dan Nica in functia de vicepremier, ministru al Ministerului Administratiei si Internelor..”
Legat de aceeasi problema se mai aminteste art.85, al.2, din Constitutia Romaniei:
„In caz de remaniere guvernamentala sau de vacantza a postului, presedintele revoca si numeste, la propunerea primului ministru, pe unii membri ai Guvernului.”
Iar al.3 zice in completare:
„Daca prin propunerea de remanierese schimba structura sau compozitia politica a Guvernului, presedintele Romaniei va putea exercita atributia prevazuta de al.2 numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordata la propunerea primului ministru.”
Ce sa mai zicem, doamnelor si domnilor! Iata inca un pas important facut de guvernanti intru depasirea crizei atat pe plan local, cat si pe plan mondial. Caci pana sa ajunga sa se treaca prin toate aceste faze vor mai trece zile bune, Romania neavand inca, dupa mai mult de o luna de la schimbarea culorilor guvernamentale, o zugraveala temeinica pe palatul din preajma Pietei Victoriei. Pe deasupra pesedistii se vor putea lauda oricand cum s-au sacrificat ei pentru binele patriei, renuntand la un post in Guvern.
Ma intreb insa: in toata gasca asta din buchetul de trandafiri nu se gasea unul cu tepi destul de vanjosi pentru a conduce acest minister atat de contestat si nabadaios? Clentela politica pesedista nu are, in randurile ei vreun trandafir caruia sa nu-i pice petalele daca este pus in vaza Internelor?
Dar, pesemne, nimeni nu este interesat, acest minister nefiind prea interesant din punct de vedere al afacerilor, astfel ca nimeni nu se inghesuie in conditiile date.
Sau Dan Nica este bicepsul drept al lui Geoana?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.