Garda Financiara si Autoritatea Vamilor vor fi desfiintate!

Garda Financiara si Autoritatea Vamilor vor fi desfiintate!

0 109

Guvernul surprinde prin aparitia “peste noapte” a unui proiect de hotarare de guvern in care apare desfiintare celor doua institutii, Garda Financiara si Autoritatea Vamilor. Suntem in fata unei miscari strategice prin care se incearca stergerea urmelor unei activitati in afara legii si impotriva statului roman.
„Agentia Nationala de Administrare Fiscala se reorganizeaza prin preluarea atributiilor Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV) si Garzii Financiare si functioneaza ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, institutie publica cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Finantelor Publice, finantata din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Finantelor Publice si din venituri proprii”, se arata intr-un proiect de hotarare al Guvernului.
In noua organigrama a institutiei, presedintele va avea in subordine patru vicepresedinti, un secretar general, functionari publici si personalul contractual. Numarul maxim de posturi va fi diminuat cu aproape 5.000, la 29.100 si va include atat functiile presedintelui, pe cele ale vicepresedintilor, cat si posturile aferente cabinetelor demnitarilor.

Potrivit notei de fundamentare care insoteste proiectul, restructurarea va presupune si comasarea unor structuri organizatorice cu atributii similare din cadrul ANAF, ANV si Garda Financiara, respectiv unele directii suport precum audit public, investitii si achizitii publice, formarea profesionala, serviciile IT, comunicarea si relatiile publice si cooperarea internationala.
In urma reorganizarii vor fi reduse 90 posturi de director executiv si 84 posturi de director executiv adjunct.
Printre obiectivele noii structuri sunt incluse realizarea veniturilor bugetului general consolidat din impozite, taxe, contributii sociale si din orice alte sume datorate acestuia, aplicarea unitara a prevederilor legislatiei fiscale, cresterea constanta a eficientei colectarii veniturilor bugetare, garantarea increderii contribuabilului in integritatea si impartialitatea administratiei fiscale si prevenirea si combaterea evaziunii si fraudei fiscale.

Reorganizarea o mai veche promisiune
Presedintele ANAF, Sorin Blejnar, declara in luna mai a anului trecut ca Garda Financiara va fi comasata cu Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV), pana la finele lui 2010, pentru simplificarea actiunilor de control si reducerea costurilor, iar numarul administratiilor financiare din judete va fi redus, masuri care vor determina disponibilizari si relocari de personal.
Premierul Emil Boc a anuntat la finele lunii februarie ca ministerele de Interne si de Finante sunt inca restante in ceea ce priveste derularea restructurarii, proces care trebuie finalizat deoarece cele doua institutii nu pot face opinie separata in Guvern.
Ministerul de Finante trebuie reorganizat, nu contestam acest fapt, dar ne indoim ca acest lucru se va fave pana in 2012. Pentru a face cu adevarat restructurare la cele doua ministere este nevoie de vointa politica si de expertiza, pana acum Guvernul Boc nu a dovedit acest lucru. Sansa reorganizarii va veni din zona Uniunii Europene care ne va obliga sa ne aliniem la sistemul institutional occidental.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.