GÂNDEŞTE-TE LA ROMÂNIA…

GÂNDEŞTE-TE LA ROMÂNIA…

1 622

(De la Eminescu la Patapievici)

În nebunia manipulărilor mediatice şi din lumea virtuală din ultimele două săptămâni, cred că multora – ca şi mie de altfel – le-a scăpat videoclipul „Gândeşte România”.
În prima zi de lansare, 21 octombrie, clipul a fost postat pe site-uri care au un numitor comun: întrețin diverse teorii ale conspirației prin informații „șocante” și prin „dezvăluiri” care nu citează niciun fel de sursă. La scurtă vreme, clipul a devenit viral, adunând până acum peste 24.000 de vizionări. Am fost curios să văd de ce. Şi pentru că mi-a fost mai greu să-l urmăresc fără suportul scris, l-am transcris eu:
(Dacă vreţi să-l şi vizionaţi accesaţi link-ul aici https://youtu.be/0fkImUKbtzk 4’40’’)

B1: Gândeşte România, ascultă, şi nu îndrăzni ca şi de data asta să-mi întorci spatele. Ascultă, şi nu te preface că nu înţelegi ceea ce-ţi spun.
F1: Suntem generaţia despre care fiecare are ceva de spus, o altă generaţie de sacrificiu, o statistică, pentru că aşa vreţi voi, oamenii care defilaţi pe toate televizoarele.
F2: Suntem o generaţie de sacrificiu pentru că ne trimiteți la școală și nu ne plătiți profesorii! Suntem o generație de sactificiu pentru că ne trimiteți la școală și nu ne dați manuale! Pentru că nu vă pasă dacă locuim până la 30 de ani cu părinţii noştri, pentru că nu vă pasă dacă mai avem vise sau speranţe.
B2: Voi ați greșit. Voi să răspundeți! Ați dati șpagă ca să intrăm ân NATO, ați dat șpagă ca să intrăm în UE, ați dat șpagă ca să puteți fura. Ați pus slugi în funcții de decizie. Ați înființat instituții care să vă păzească atunci când furați. Și furați, furați, furați! Voi ați greșit, voi să răspundeți!GANDESTE
F3: În țara noastră ne-ați făcut sclavi. Slujitorii altora. V-ați șters la f… V-ați șters la fund cu istoria și cu strămoșii strămoșilor noștri. Toate astea doar pentru un singur blid de mâncare pe care vi l-au oferit străinii. Ne-ați luat dreptul de a fi români în propria noastră țară. Ne-ați împărțit în buni și răi, frumoși și urâți. Proști și mai puțin proști.
F4: Suntem o generaţie fără identitate. Suntem doar o generaţie eşantionată corect pentru alegeri, suntem masa vostră de manevră, suntem lipitorii voştri de afişe…
F3: Suntem spălători de vase în restaurantele voastre. Suntem vânzători în magazinele voastre. Suntem acolo unde vreți voi să fim.
B1: Suntem o generaţie fără identitate, nu avem viitor şi voi aveţi grijă zilnic să uităm de trecutul nostru. Nu vă pasă de unde venim sau unde vrem noi să ajungem. Nu vă pasă de noi așa cum nu vă pasă de părinții voștri. Nu vă pasă de nimic. Gândeşte, cât crezi că mai pot dura toate lucrurile astea ?
B3: Vă pasă de putere, vă pasă de protejaţii voştri, de parlamentul vostru, de guvernul vostru, de securitatea voastră. Vă pasă doar de miliardele voastre. Nu dați doi bani pe oricare dintre noi. Nu aveţi remuşcări şi regrete.
F5: Nu aveţi milă şi decenţă, nu aveţi curaj să veniţi în şcoli sau facultăţi, între noi, să ne atingeţi, să ne întrebaţi şi să ne răspundeţi.
F6: Nu știți cine suntem, dacă suntem, câți suntem, nu ştiţi ce vrem, de ce vrem, dacă vrem, nu ştiţi ce ne doare, dacă ne doare, de ce ne doare. Nu ştiţi nimic din ce-ar fi trebuit să ştiţi. Gândeşte, cât crezi că mai pot dura toate aceste lucruri ? Nu ştiţi, nu vreţi, nu vă pasă…
F7: Nu ne cunoaşteţi, nu ne respectaţi, nu ne înţelegeţi. Această generație poate fi coșmarul vostru. Pentru că nu vom tăcea, pentru că vom spune, pentru că vom striga, pentru că ne vom organiza. Această generație va fi coșmarul vostru. Pentru că asta meritați. Pentru că nu mai vrem să fim şoferii şi sclavii voştri. Pentru că vrem case şi locuri de muncă, şi vă vom cere socoteală.
F8: Aşa cum ştim, aşa cum vom crede de cuviinţă. Pentru că nu vom mai lipi afişe şi nu vom mai locui cu părinţii. Pentru că nu mai vrem să ajungem salahori şi spălători de vase  după atăția ani de facultate.
F9: Pentru că de astăzi aşa vrem noi. Indiferent ce gânduri aveţi, indiferent dacă vă pasă sau nu, pentru că generaţia noastră nu ştie de glumă şi pentru că voi nu ştiţi de frică, pentru că vrem şi noi copii, case şi locuri de muncă.
F4: Pentru că vrem exact ceea ce voi nu ne daţi, şi pentru că ne-aţi luat ceea ce aveam noi mai de preţ – identitatea.

GANDESTE RO***  

Trebuie să recunosc că am rămas cu gura căscată!
De uimire, de indignare, de tristeţe, de scârbă…
Cum s-a ajuns aici? Care e vina generaţiei mele? Cât de adânc ne putem afunda în mocirlă?…
Unii, mai puţin sensibili şi mai pragmatici au şi găsit răspunsuri.
Dintre ele am ales 2:

Cutremurător de penibilii tineri ai marilor orașe
http://www.incentru.ro/cutremurator-de-penibilii-tineri-ai-marilor-orase/
O listă lungă de clișee rostit lăcrimos-dramatic, cu momente de umor involuntar, scrise probabil de un ambițios încremenit în interbelic. Câteva dintre ele:

Suntem o generație de sacrificiu pentru că nu vă pasă dacă locuim până la 30 de ani cu părinții noștri (0.43)
Băi, sincer, mai milă îmi e de părinții tăi decât de tine. Dar trebuie să plătească și ei cumva pentru introducerea în univers a unui copil așa de pasiv-agresiv.

Ați dat șpagă ca să intrăm în NATO. Ați dat șpagă ca să intrăm în Uniunea Europeană. (0.55)
Mă, ăsta micu’, du-te la ăla de ți-a scris discursul și spune-i că e un tâmpit conspiraționist. Dacă totuși crezi că e ceva adevăr și vrei să fii politicos, dă-i formularul ăsta.

“Furaț’! Furaț’! Furaț’!” (1.10)
Aici m-am prăbușit. Te rog să nu dai admitere la UNATC. Te roooooog!

V-ați șters la… V-ați la fund cu istoria și cu strămoșii strămoșilor noștri! (1.26)
Aspru!

Toate astea doar pentru un singur blid de mâncare pe care vi l-au oferit străinii (1.30)
Hai că o dăm în xenofobie și nu mai suntem amuzanți. Facem pariu că ala care v-a pus să spuneți lucrurile astea știe cine e Radu Gyr și e foarte mândru de asta?

Ne-ați luat dreptul de a fi români în propria noastră țară (1.36)
Aici partea interesanta e oftatul dramatic care precede cuvintele. Tragedia greacă has nothing on you. PS: Ai citit Henry Miller?
Strict la text, așa-i că ai vrut să cumperi pâine în Covasna? Hai, recunoaște! Nu tu, little one, vorbesc cu netalentatul care ți-a scris aia.

Suntem o generație fără identitate. Suntem doar o generație eșantionată corect pentru alegeri. (1.50)
Se vede treaba că nu prea citiți știri. Voi ați urmărit ultima campanie electorală? Au eșantionat ăia până au pierdut la un milion de voturi distanță. Ăia de au câștigat au fost mai surprinși decât ăia care au pierdut.

Suntem o generație fără identitate. Nu avem viitor și voi aveți grijă zilnic să uităm de trecutul nostru. (2.12)
Băi, Vanilla Ice, ai idee cum se numește primul album Rage Against the Machine? Nu? L-au descăpățânat ăia degeaba pe Brâncoveanu.

Nu aveți curaj să veniți în școli sau facultăți, între noi, să ne vorbiți și să ne atingeți (2.47)
Uhm…

Această generație poate fi coșmarul vostru (3.23)
De arest, această generație e deja coșmarul nostru. Uite, de exemplu, închipuie-ți că un nene ia niște copii din generația ta și îi înregistrează rostind un discurs legionaroid-xenofob fără ca ăia mici să înțeleagă ce fac.  Sunt locuri în care asta e un pic infracțiune

Pentru că generația noastră nu știe de glumă(3.59)
Aici e de discutat. Eu am râs. Mult.CANGREAN

Pentru că vrem exact ceea ce voi nu ne dați.
Alertă de paradox. Bad speechwriting. Deci problema e că nu împart ăia șpaga cu voi? Sau cum? Eu credeam că voi vreți reguli și respect. My bad.

Ne-ați luat ce aveam noi mai de preț: identitatea
De fapt identitatea ta e în formare. Și se formează prost. Dacă cineva face ceva cu identitatea ta, atunci ăla e cel care te-a pus să te schimonosești într-un video pe YouTube.
“Identitate” e, de altfel, cuvântul magic. Ambițiosul care a pus la cale comedia de mai sus are senzația că știe el mai bine ce sunt românii. Are definiția aia tâmpă pe care o folosea orice  student la istorie din anii ’90, când acolo predau tot felul de reformați ai național-comunismului. Textul din video e un amestec de revendicări sociale și naționalism penibil care nu aduce nimic nou.

Cutremurător de penibil“, cum spune un comentator de pe YouTube pe care mi-e imposibil să îl contrazic.
Acum, ca să fim și serioși, lucrurile de felul ăsta se înscriu într-o tendință mai mare și insuficient studiată, aceea a nemulțumirii cu accente politice anti-sistem. Tot acolo sunt și Uniți Salvăm, Nicușor Dan, etc.
Nu e ceva care să pună deocamdată ordinea în pericol. Dar crește. Important e cine va capitaliza. Iar naționaliștii izolaționiști și-au depus și ei candidatura.
Adevărat, deocamdată nu le prea iese. Comit mici mostre de ridicol ca asta de mai sus. Timpul e însă de partea lor. Cu fiecare zi care trece, apare un nou motiv de enervare.
Apropo, o mai fi avansat ancheta aia cu Oprea?

Şi 

Generația lui Mi se cuvine

http://adelaspune.ro/generatia-lui-mi-se-cuvine/
Generația care se plânge că nu are identitate ne-a făcut un filmuleț. Să punem toți umărul să și-o găsească, zic.
LUMANARI - incendiu-colectiv-Deci luați și notați, generație de sacrificiu:
Sunteți nu generația sacrificată, ci generația răsfățată prostește de părinți care, având atât de puțin la vârsta voastră, v-au oferit totul pe tavă.
Sunteți generația lui mi se cuvine și a lui mi se rupe dacă puteți sau nu pentru că noi  ne-am dat mereu peste cap să vă îndeplinim dorințele.
Sunteți generația de agramați care scriu mi-au ca pisica și nu știu diferența între vise şi visuri.
Sunteți generația care crede că tot ce zboară se mănâncă și care pune botul la toate bășinile hipsteriste gen Nicușor Dan și Monica Macovei și-și irosește votul prețios.
Sunteți generația copiilor cărora le e rușine cu părinții lor, cu ridurile lor făcute în nopțile în care se gândeau cu ce să vă plătească taberele la schi, cu hainele lor demodate pentru că întotdeauna prioritatea lor ați  fost voi, copiii.
Sunteți generația care nu poate să învețe fără o târlă de meditatori la cur pentru că, nu-i așa, e mult mai simplu să vină un profesor să-ți facă temele în loc să te dai tu cu capul de pereți, căutând singur soluții și folosind netul nu doar pentru jocuri în rețea și agățat.
Sunteți generația care stă cu părinții până la 30 de ani pentru simplul motiv că e mult mai dulce viața când stai la mama acasă și ai totul sub nas, fără stress și efort.
Sunteți generația celor ce butonează telefoane  cât venitul familiei pe o lună fără să le pese că părinții umblă într-o pereche de pantofi și nu au mai avut un concediu de nu mai știu când.
Sunteți generația celor  cărora toată lumea le suflă în cur și de aia plutiți în stratosferă și habar n-aveți cât de greu se câștigă blidul ăla de mâncare oferit de străini.
Sunteți generația celor care spală vase cu diplomă de licențiat pentru că v-ați bulucit ca oile să faceți facultăți ușoare prin care să treceți ca gâsca prin apă, fără să vă gândiți că nu există  douăzeci de mii de posturi de psiholog libere în fiecare an. De exemplu.

Gândește, generație de mucoși, ascultă și dă mai departe:
Dacă noi n-am fi ieșit în stradă acum douăzecișicinci de ani, acum ai fi văzut banane o dată la cinci ani și ai fi avut libertatea să te uiți două ore pe zi la tv și să înveți de să-ți sară basca pentru că altă șansă nu ai fi avut. Sper că te-am ajutat măcar să-ți găsești identitatea.

*** 

Sigur că fiecare poate percepe şi judeca cum vrea. Dacă vă interesează, puteţi găsi şi pe internet şi pe facebook fel şi fel de păreri. Recomand să nu vă aventuraţi. Mai degrabă citiţi asta
http://pressone.ro/gandeste-romania-cine-sunt-si-cine-i-a-platit-pe-tinerii-revoltati/
Tinerii frumoşi şi liberi…
În „tsunami”-ul de emoţie provocat de nenorocirea de la clubul Colectiv, demisia lui Ponta 
şi scandările EXPIRATI„canaliei de uliţi” (cum nu şi-ar fi putut-o imagina nici inegalabilul Eminescu!), iar am fost furaţi la „alba-neagra cu România”. De fapt, după al doilea referendum de demitere, după alegerea lui Iohannis şi desemnarea lui Cioloş nici nu ştiu de ce mă mai mir că legea e încălcată fără nici o ruşine. Iată:

Legea nr. 90 din 2001 privind organizarea şi functionarea Guvernului Romaniei şi a ministerelor (publicată în Monitorul Oficial nr. 164 din 2 aprilie 2001)

CAPITOLUL I
SECŢIUNEA a 2-a
Componenţa Guvernului
Art. 2. Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art.4 alin.(1). http://legislatie.resurse-pentru-democratie.org/legea/90-2001.php
Oare “Desemnatu’ “ are numai cetăţenia română şi domociliul în ţară, că cu apartenenţa politică m-a lămurit  https://en.wikipedia.org/wiki/Dacian_Ciolo%C8%99: Although in Romania Cioloș is a political independent,[4][5] he is affiliated with the European People’s Party (EPP) at the European level.[6][7]
Vă e clar românilor cine vă conduce: preşedinte – continuatorul Grupului Etnic German, iar prim-ministru (desemnat) – Cioloş, an affiliated with the European People’s Party (EPP) at the European level.[6][7] ?!

Şi atunci nu e mai corect să spnem aşa:

Adrian Paunescu 5“Adio, mamă patrie, adio!”
de Adrian Păunescu, 27  mai 1997, Bucureşti – Urziceni – Tecuci

Probabil, mâine-aici va fi pustiu

Şi toţi în pribegie vom porni-o.
Drum bun, popor pierdut la un pariu,
Adio, mamă patrie, adio!

În loc să fim o ţară numai fraţi,
Simţim, în noua epocă barbară,
C-am fost în viaţa noastră blestemaţi
S-ajungem chiriaşi la noi în ţară.

Din tot ce facem, nu avem nimic,
Ne macină străine interese,
Făina noastră n-are spor nici pic,
Nici pâinea în cuptor nu ne mai iese.

Trăim acelaşi tragic simţământ
Sub politicieni şi sub contabili,
Că noi, ca neam, avem destinul frânt
Şi suntem de prisos şi nerentabili.

Umili, ne cerem scuze de la toţi,
Că nu ne-au chinuit destul în viaţă,
Şi ne conduc nişte fanarioţi.
Ce pe cei mici trădarea îi învaţă.

Poet nebun, ce vorbe mai îndrugi,

De zici că eşti din neam ce nu se lasă,
Când am ajuns în ţara noastră slugi
Şi suntem cerşetori la noi acasă?

Şi vii, şi morţi, amestecaţi, acum,
Dispuşi să emigreze, se arată,
Mormintele se pregătesc de drum,
În România deromânizată.

Sus-puşii nu mai au nimica sfânt,
Ca pe cravate, jurământu-şi schimbă,
Nu mai avem nici fabrici, nici pământ,
Vorbim şi limba noastră-n altă limbă…

Şi-acum, se aude clopotul final.prot...
Vin vremuri de urgie şi de grindini
Şi este seara ultimului bal,
Din zori, vom fi români de pretutindeni.

Probabil, mâine – aici va fi pustiu
Şi toţi în pribegie, vom porni-o,
Drum bun popor pierdut la un pariu,
Adio, mamă patrie, adio!

 Presimţire sumbră ?…
Oare „tinerii frumoşi şi liberi”, pot înţelege ceva din asta sau numai din  
Mantras of War ?

P.S. Probabil că diferenţa dintre Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie, Tânără mireasă, mamă cu amor!” şi “Radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbră fără schelet, o inimă ca un cur, fără şira spinării.” este ca diferenţa dintre Eminescu şi Patapievici, ca diferenţa dintre lumină şi întuneric sau diferenţa dintre credinţa ortodoxă şi satanism.

Tinereţea nu e o scuză, aşa cum bătrâneţea nu e un păcat…

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.