Gandacii din Poiana Brasov pot distruge padurea in 3 luni

Gandacii din Poiana Brasov pot distruge padurea in 3 luni

0 111

Poiana Brasov este sub asediul gandacilor. Este vorba despre gandacii din specia „ips typographus”, insecte care ataca copacii din Poiana Brasov. Acest lucru a adus multa ingrijoarare pe capul padurarilor de la Regia Padurilor „Krondstadt”.
Numarul gandacilor din aceasta specie a crescut, in principal, dupa furtuna care s-a abatut asupra Brasovului in decembrie 2005, cand au fost doborati foarte multi arbori, fiind astfel creat un mediu propice dezvoltarii lor. Gandacul „ips typographus“ este prezent in toate padurile de rasinoase si ataca arborii intre scoarta si trunchi, ducand la uscarea rapida a acestora. Specialistii spun ca un astfel de gandac si femelele lui pot conduce la moartea unui copac in doua-trei luni. Padurarii spun ca numarul acestor gandaci a depasit, anul trecut, cu mult nivelul critic al prezentei lor in paduri. Astfel, daca intr-un sezon normal sunt capturati, cu ajutorul curselor feromonale, circa 3.000 de exemplare, anul trecut au fost capturati de sapte ori mai multi gandaci.
Padurarii brasoveni sustin ca inca nu exista motive pentru a intra in panica, pentru ca s-au luat toate masurile necesare combaterii acestui gandac. “Au fost instalate curse feromonale, se extrage materialul lemnos la timp, sunt cam singurele metode prin care putem combate aceasta specie. Daca aceste lucrari nu s-ar face la timp, gandacul s-ar extinde si asupra arborilor care sunt in picioare. Deocamdata, insa, pentru ca am executat aceste lucrari, nu exista motive de ingrijorare“, a declarat in presa brasoveana directorul Regiei Padurilor „Kronstadt“, Dan Olteanu.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.