Gambitul Damei si gambele Mamei

Gambitul Damei si gambele Mamei

0 157

La vizibilitatea extrema pe care are o are in mass-media, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a reusit sa impuna lumii imaginea unui sef de stat kaghebist, judoka si sahist. Toate trei ipostazele par destinate sa se intalneasca natural in profilul standard al liderului de la Kremlin, oricare ar fi acesta. Intr-un fel sau altul, orice pretendent la mana ridata a maicii Rusia trebuie sa provina din structura serviciilor rusesti. Toti au prin excelenta un temperament belicos, fie ca-l exhiba in sala de sport – cazul fericit – ori pe terenul de lupta – situatie dintre cele mai nefericite si banale in cazul presedintilor rusi. O alta caracteristica genetica este slabiciunea pentru sportul mintii, care le mentine vesnic treaza abilitatea de jongla cu natiunile mapamondului la fel cum ar face-o cu niste pioni pe tabla de sah.


Probabil ca Putin este expresia cea mai desavarsita a triplei ipostaze prezidentiale rusesti. Actualul lider de la Kremlin a dus la perfectiune coabitarea celor trei date genetice intr-o singura persoana. Trecutul kaghebist a devenit nu doar o conditie inconturnabila pentru ocuparea locatiei cu cea mai buna panorama asupra Pietei Rosii, dar chiar o sursa de orgoliu personal si incredere netarmurita a populatiei in destinul maret al tarii si al iubitului conducator. In fata imenselor harti militare sau civile ce poarta pecetea hegemonica a Rusiei, Putin trebuie ca se simte la fel ca in dinaintea tablei de sah. Muta intregi cavalerii blindate pe fronturile cecene ori doar elimina cate un pion devenit stanjenitor chiar in padurile de beton ale Moscovei – ziarista Anna Politovskaia este doar un nume cu rezonanta din seria criticilor incomozi eliminati in stil mafiot – cu aceeasi fermitate si credinta ca implineste vointa poporului si destinul harazit Rusiei de catre Pantocrator.


Era oarecum in logica rasariteana ca opozantul cu care tarul Vladimir sa aiba cel mai mult de furca sa fie un as al sahului. Garry Kasparov, un geniu al jocului pe suprafata cu patratele albe si negre, este ultimul din seria marilor figuri ale Rusiei contemporane care incearca, daca nu sa sparga de-a dreptul apararea intangibila a lui Putin, macar sa-i incurce soscotelile omului de fier al Moscovei.


Kasparov a acumulat deja experienta in confruntarea cu cyborgi inteligenti de genul lui Putin, asemuit de catre analisti cu o masinarie rece, fara sentimente si rezistenta la gripare. Sahistul a repurtat victorii dintre cele mai rasunatoare – dar a suferit si cateva infrangeri pe masura – impotriva masinariilor programate de inginerii IT sa infranga omul la sah. Sunt de notorietate partidele sustinute incepand din 1989 impotriva vesiunilor tot mai sofisticate ale computerelor Deep Thought si Deep Blue, pe care Kasparov le-a invins la finele unor partide epuizante sau in fata carora a fost nevoit uneori sa se incline dupa ce a comis cate o eroare infima. Confruntarile dintre rusul Garry si inteligenta artificiala sunt consacrate de memoria arhivelor sahistice la capitolul The Man against The Machine. Ciclul de partide sustinute in noiembrie 2003 impotriva altei versiuni botezate X3D Fritz s-a terminat cu remiza, dar i-a adus lui Kasparov trofeul si 175.000 de dolari, impreuna cu regretul de a fi comis singura mutare nesabuita care l-a costat victoria clara, tocmai cand credea ca surclaseze masina.


Dupa ce pierdea partida din 1993 impotriva lui Deep Blue, rusul denunta interventia umana pe care a simtit-o in timpul jocului, o incalcare a regulilor stabilite anterior. IBM a negat, a retras versiunea de pe piata si nu i-a mai acordat niciodata lui Kasparov posibilitatea revansei.


Asa cum intuise inteligenta profunda si creativitatea umana in spatele jocului lui Deep Blue, Kasparov poate sa spuna astazi ca a simtit atingerea inghetata a masinii la contactul cu umanoidul Putin. Angajand partida din postura de lider al Frontului Civic Unit, dar si al miscarii protestatare Cealalta Rusie la care a aderat de curand, Kasparov a fost arestat cu prilejul miscarilor de strada de acum o saptamana de la Moscova impotriva regimului instaurat de Putin.


Ca sa impingem si mai departe comparatiile situatiei din Rusia cu lumea sahului, Kasparov este cel mai potrivit pentru rolul de pion otravit avansat de americani, suspectati de a fi in spatele sponsorizarii diverselor ONG-uri antiguvernamentale rusesti. Dama pe care nici unul din ei nu e dispus s-o sacrifice este in realitate o doamna venerabila, careia poetii de la Rasarit i-au spus Maica Rusie. In timp ce Kasparov incearca Gambitul Damei pe tabla ruseasca, Putin rupe si el gambele damelor participante la proteste, cu bastoanele din dotarea politiei sale devotate.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.